Miljoner återkallade bilar och en ursäkt från vd:n räcker inte för att Toyota ska kunna rida ut stormen i USA. Nu väntas Toyota gå med på att betala nästan 120 miljoner kronor i böter.

Toyota väntas under måndagen gå med på att betala 16,4 miljoner dollar, motsvarande 118 miljoner kronor, i böter för. Det amerikanska transportdepartementet anklagar Toyota för att ha känt till felen med gaspedalerna men tystat ned saken och dröjt med återkallningar. De amerikanska myndigheterna hävdar att Toyota kände till felen redan i september förra året men dröjde med att tillkännage informationen.

Bötessumman på 16,4 miljoner dollar är den högsta som någonsin krävts av en biltillverkare i USA. Trots det är det en struntsumma sett till Toyotas omsättning. Böterna är med andra ord mest symboliska och kan skydda Toyota från att ett stort antal privatpersoner stämmer företaget. Att Toyota går med på att betala det rekordhöga bötesbeloppet behöver dock inte innebära att de erkänner någon skuld, uppger amerikansk myndighetskälla för Wall Street Journal. Det innebär inte heller att Toyota trubbel med myndigheterna är över. National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, uppges fortfarande utreda Toyota och fler böter kan komma.

De felaktiga gaspedalerna i Toyota bilar anses ha koppling till fler än 30 dödolyckor i USA och ledde till att Toyota tidigare i år återkallade drygt 8 miljoner bilar världen över. Toyotas vd Akio Toyoda kallades i slutet av februari till USA:s kongress för att förklara vad som orsakat de uppmärksammade felen med gaspedaler som hänger sig och bromspedaler som inte har full verkan. Toyoda gav då en tårfylld ursäkt och tog personligt ansvar för det som hänt.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer