Toyota GR Yaris på ingång

Nya Toyota Yaris har ännu inte börjat säljas, inte ens börjat tillverkas, men det hindrar inte japanerna från att rikta fokus mot prestandaversionen GR Yaris.

”Inspirerad av rally och utvecklad för gatan”, skriver Toyota om GR Yaris – prestandaversionen av nya Yaris som presenterades i höstas men som inte börjar byggas förrän kommande sommar och till Sverige kommer den först nästa (sen)höst.
GR Yaris ska avtäckas på bilsalongen i Tokyo i januari 2020, men redan nu får vi se den i maskerat utförande på bild och film. Bakom ratten sitter Morizo, Toyotas vd Akio Toyodas så kallade TGR Master Driver-kodnamn (TGR står för Toyota Gazoo Racing).

Toyota GR Yaris prototyp

Foto: Toyota

Toyota säger att bilen är färdigutvecklad och kunskapen som har använts kommer från märkets erfarenheter i rally-VM (WRC) som man har vunnit flertalet gånger, framför allt på 1990-talet. Senaste förartiteln kom genom Ott Tänak i år, och i fjol vann Toyota konstruktörsmästerskapet. I rally-VM har Toyota sedan 2017 kört med nuvarande Yaris-generation.

Några detaljer bjuds vi inte på i dag, men räkna med att GR Yaris blir vassare än Toyota Yaris GRMN som fick oss att rejält dra på smilbanden för ett par år sedan.

MISSA INTE: Vi kör Toyota GR Supra


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer