Kan världens minsta fyrsitsiga bil även bli världens minsta hybrid? Enligt insiderkällor brittiska AutoExpress har talat med är svaret på den frågan ja.

Tidigare uppgifter från den brittiska motorpressen har sagt att Toyota inte har några planer på att lansera en hybriddriven version av den lilla 3+1-sitsiga bilen iQ. Nu kommer motstridiga uppgifter från AutoExpress som säger att iQ visst ska komma som hybrid. AutoExpress säger sig ha talat med en av designerna bakom iQ. Denne menar att det finns långt gångna planer hos Toyota att lansera en hybriddriven version.

Argumenten mot att en hybriddriven iQ är främst två. Tidigare uppgifter har sagt att Toyota anser att bilens totalvikt med batterier skulle bli så hög att bränsleförbrukningen ändå inte skulle gynnas och att motorerna redan är snåla i sig. En mer uppenbar anledning är att det helt enkelt skulle bli svårt att få plats med hybridsystemet i den lilla bilen. Nu verkar det dock som att Toyota har ändrat sin uppfattning. Enligt AutoExpress ska iQ bli hybriddriven genom att den minsta enlitersmotorn byts ut mot en 0.5-litersvariant som paras med en liten elmotor. Det ska också, precis som med nästa Prius, gå att ladda upp iQ:s batterier via ett eluttag. Drivningen ska fördelas 50:50 mellan el- och bensinmotorn, drygt två mil ska kunna avverkas åt gången vid enbart eldrift. iQ ska visas redan på Parissalongen i oktober, medan hybridversionen lär dröja på sig ett bra tag. Det talas om en lansering tidigast 2010.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer