TNGA-plattformen presenteras nu i kompakt form. Flexibilitet, låg vikt och vridstyvhet ska ha varit i fokus vid framtagandet. Nya Yaris kommer med tekniken nästa år.

Toyota TNGA-plattform ynglar av sig och kommer i ett mindre utförande. Toyota New Global Architecture, som förkortning står för, är enligt Toyota i själva verket en filosofi som nu omfattar en handfull olika plattformar. Först ut var GA-C som gjorde debut i hybriden Prius generation fyra som lanserades 2015 och kom senare även till modellerna C-HR och Corolla.

Nu presenteras den mindre varianten GA-B som ersätter den tidigare B-plattformen från 2005 och har funnits i mängd bilar, bland annat nu nedlagda Urban Cruiser men även i dagens Yaris.

Toyota TNGA GA-B plattform

Foto: Toyota

Låg vikt, vridstyvhet och flexibilitet ska känneteckna plattformen. Fram finns en hjulupphängning av McPhersontyp men bak kan såväl en halvstel torsionsaxel som en av multilänktyp monteras. Förarens sittposition är låg och tillbakaskjuten. Hjulen är placerade långt ut och överhängen blir därmed små.

GA-B kommer att dyka upp i en rad modeller och först ut blir förmodligen nya Yaris nästa år. En bil som vår spionfotograf har fångat på bild flera gånger, nu senast med sitt rätta skal under testkörning på Nürburgring.

Toyota Yaris 2021

Foto: CarPix

Kommande Toyota Yaris Hybrid på Ringen (Foto: Carpix).

Den kompakta plattformen kan mycket väl dyka upp hos på bilar från Suzuki och Subaru, tillverkare som man har inlett allt mer affärer med. Ett samarbete rörande elbilsplattformen vid namn e-TNGA är redan presenterat.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer