Toyotas problem fortsätter. Nu senast sedan den amerikanska tidningen Consumer Reports utfärdat en varning för suvmodellen Lexus GX 460 som riskerar att välta. Toyota har stoppat försäljningen av modellen och ska nu älgtesta alla sina suvmodeller.

Toyota har stoppat försäljningen av Lexus GX 460 över hela världen efter att den inflytelserika amerikanska konsumenttidningen Consumer Reports utfärdat en varning. I ett undanmanövertest upptäckte Consumer Reports att suvens antisladdsystem var alldeles för passivt och tillät bakvagnen att glida ut i en vid sladd. Först när bilen stod på tvären grep antisladdsystemet in. Consumer Reports bedömde det som en stor säkerhetsrisk och satte stämpeln ”Don’t Buy: Safety Risk”.

Lexus GX 460 är en av Toyota-koncernens mindre säljande modeller och finns endast i Nordamerika, Ryssland och Mellanöstern. Modellen bygger på den betydligt vanligare Toyota Land Cruiser men Toyota-versionen ska inte vara drabbad av felet, uppger Toyota. Toyota har ännu inte fattat något beslut om att återkalla GX460 men har uppmanat sina återförsäljare att inte sälja några exemplar av modellen.

Toyota uppger nu att de arbetar med att återskapa Consumer Reports testförhållanden och ska testa alla sina suvmodeller utifrån samma parametrar. Toyota säger sig redan ha gjort testerna men utan att få samma resultat som Consumer Reports.

Den som kan sin Teknikens Värld-historia känner till historien om Mercedes A-klass och det så kallade älgtestet. Testkörningen av Mercedes A-klass 1997 skapade motorhistoria. Då välte bilen som sedan var tvungen att göras om. Lilla A-klass fick efter skandalen antisladdsystem och hårdare fjädring. Tio år senare var det dags för Toyota Hilux att göra bort sig i älgtestet, varpå modellen stoppades i Europa.

Läs Consumer Reports test

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer