En avdelningschef på Trafikverkets huvudkontor i Borlänge har vid upprepade tillfällen varnat trafikanter för polisens hastighetskontroller med lasermätare och mobila fartkameror. Nu ångrar hon sitt tilltag.

Det är Dalarnas Tidningar, DT, som rapporterar om en avdelningschef på Trafikverkets huvudkontor i Borlänge som vid flertalet tillfällen har varnat andra personer för polisens trafikkontroller, bland annat hastighetskontroller med laser och mobil kamera. Chefen har ingått i en Facebook-grupp vars syfte är att varna sina tusentals medlemmar för just poliskontroller.

DT har kontaktat avdelningschefen som inte kan svara på varför hon har gått ut med varningar till andra trafikanter. Hon inser till sist att hennes position inom Trafikverket, som arbetar för en säkrare trafikmiljö och en nollvision med bland annat uppsättande av fartkameror runt om i landet, inte är förenlig med hennes agerande i sociala medier och att hon i efterhand ångrar sitt tilltag.

Trafikverkets presschef , Lena Karlsson, säger till DT att den statliga myndigheten inte har några speciella åsikter om det inträffade då de värnar om sina anställdas yttrandefrihet som privatpersoner.

– Det är meddelandefrihet som gäller, säger hon till DT.

Varning för fartkontroller på Facebook

Skärmdump från Facebook som DT kommit över och som visar Trafikverket-chefens inlägg med varningar för poliskontroller. Klicka för att se större version av bilden.

Polisen är inte förtjusta i Trafikverket-chefens varnande för poliskontroller på Facebook och är en aning oförstående till Trafikverkets inställning till vad som har inträffat.
Johan Alm, som är gruppchef för trafikpolisen i Dalarna, tycker att det hela är anmärkningsvärt och poängterar att många andra typer av brottslingar slinker igenom kontrollerna på grund av varningarna i sociala medier.

– Jag har kollat igenom den här gruppen på Facebook. Alla de värsta kriminella som finns i länet är medlemmar i den, säger han till DT och berättar att antalet rattfyllerister som fastnar i poliskontroller har sjunkit kraftigt i Dalarna sedan beteendet med varningar i sociala medier blev vanligt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer