Trängselskatten i Stockholm prisad

Stockholms trängselskatt har tilldelats det internationella priset Tools for Change Landmark Award för sin förmåga att förändra resvanor till förmån för miljövänliga alternativ.

Trängselskattesystemen i Stockholm och Göteborg är minst sagt omdebatterade här på hemmaplan men nu har de även uppmärksammats internationellt. Organisationen Tools of Change har utsett Stockholms trängselskatt som vinnare av priset Tools for Change Landmark Award.

Trängselskatten i Stockholm priset eftersom systemet har förändrat resvanor, bland annat fått folk att åka mindre bil till förmån för mer miljövänliga alternativ. Motiveringen lyder:
”Systemet med trängselskatt i Stockholm är ett av de mest framgångsrika, innovativa, reproducerbara och anpassningsbara fallstudierna i världen.”

Stockholm har sett en trafikminskning på cirka 18 procent sedan trängselskatterna infördes 2006, enligt Transportstyrelsen. Även i Göteborg finns trängselskatter sedan årsskiftet och enligt Transportstyrelsen fungerar systemet i stort sett mycket bra.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer