Från och med årsskiftet blir Transportstyrelsen hårdare mot de som smiter från vägtrafikregisteravgiften, då ska de kunna skickas vidare till Kronofogden.

Den så kallade vägtrafikregisteravgiften, alltså avgiften för att ett fordon ska stå kvar i bilregistret, betalas i vanliga fall i samband med fordonsskatten. Men om fordonet är avställt, vilket cirka 1,5 miljoner fordon i Sverige är, skickas en separat avi på 60 kronor. Denna avgift struntar många fordonsägare i att betala och det enda Transportstyrelsen i nuläget kan göra är att skicka en påminnelse med en tillkommande påminnelseavgift på 50 kronor.
Fusket med detta gör att Transportstyrelsen årligen går miste om intäkter på drygt 25 miljoner kronor.

– Fordonsägare som konsekvent struntar i att göra rätt för sig riskerar att underminera allmänhetens förtroende för systemet. Att några inte betalar innebär tyvärr högre kostnader för alla andra, säger Anders Larsson, direktör för fordonsregistrerings- och ärendestödsavdelningen på Transportstyrelsen.

För att stävja detta ska Transportstyrelsen från och med årsskiftet kunna skicka vidare obetalda avgifter till Kronofogden.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer