Under december driver Transportstyrelsen en kampanj för att upplysa om det livsfarliga beteende som många ägnar sig åt i trafiken.


Vi på teknikensvarld.se har ett flertal gånger tagit upp de allvarliga risker som kommer med användande av mobiltelefon bakom ratten. Nu har även Transportstyrelsen gjort slag i saken.

Ett år efter den nya mobillagen, som innebär att förare som använder mobiltelefon eller liknande utrustning på ett trafikfarligt sätt kan bötfällas, trädde i kraft lanserar Transportstyrelsen sin nya kampanj.

Syftet är att upplysa bilister om farorna som kommer med mobilanvändande bakom ratten, eller ”rattsurfa” som de själva kallar det. På slutarattsurfa.se kan du ta del av fakta och statistik om mobilanvändande i trafiken och du kan göra ett test som avgör om du är ”rattsurfare” eller inte.

För att ytterligare förtydliga hur idiotiskt det är att kolla statusuppdateringar och liknande bakom ratten har de även en del kampanjfilmer med Sissela Benn och Björn Gustafsson i rollerna.

Bryter du mot lagen kan du bli av med körkortet. Men något som är betydligt mer skrämmande är om färden slutar i en frontalkrock eller ett nedmejat barn bara för att föraren är tvungen att veta vad en bekant ätit för mat, eller hur många armhävningar denne klarar av. Kör du i 40 km/h och tittar på telefonen i 2 sekunder hinner du rulla 22 meter helt utan kontroll!

Sluta facetwittra bakom ratten!
https://www.youtube.com/watch?v=k33wdUnuVzY

https://www.youtube.com/watch?v=oXyNX5haTXw

https://www.youtube.com/watch?v=P1ROO5wrJLs


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer