Efter tisdagens information om att Transportstyrelsen kan komma att införa ett säljförbud för Tesla i Sverige, på grund av att företagets OTA-uppdateringar av säkerhetsfunktioner anses strida mot lagar och regler, meddelar myndigheten att det inte längre är aktuellt. Ärendet ska stängas.

Transportstyrelsen har sedan 2015 haft ett öppet ärende där man har granskat Teslas fjärruppdateringar av säkerhetssystem i bilarna, något som den svenska myndigheten har ansett strida mot det regelverk som finns. Enligt gårdagens information hade Transportmyndigheten möjlighet att utlysa ett nationellt säljförbud för Tesla under sex månader om de finner att uppdateringarna äventyrar säkerheten.

– Vi har ett så kallat Artikel-29-förfarande om Tesla. Det betyder att vi utreder om Sverige ska stoppa Tesla att sälja bilar under ett halvår om det föreligger en allvarlig trafiksäkerhetsrisk, sa Anders Gunneriusson, som är senior rådgivare på Transportstyrelsen, till SvD.

Säljförbud inte längre aktuellt
Nu meddelar Transportstyrelsen att ett säljförbud inte längre är aktuellt. De väljer nämligen att stänga ärendet som har legat öppet under mer än tre år. Myndigheten har kommit fram till att Teslas fjärruppdateringar, så kallade OTA-uppdateringar, främjar säkerheten – inte tvärtom.

– Detta är ett ärende som vi följt under tre år och som vi nu avslutar eftersom vi ser att risken för olyckor med autopilotsystemet minskat, säger Anders Gunneriusson.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer