Estländska Nobe Cars förklarar att kriget mot bensinbilen fortsätter nu när deras elektriska trehjuling Nobe 100 går att förbeställa. Men speciellt billig är den inte den lilla, lilla bilen.

Minns du att vi förra våren skrev om en ny, modern elbil med former från förr? Estländska Nobe 100 hade då sjösatt en crowdfundingkampanj för att få människor att bidra till att förverkliga bilen.

Nobe 100

– Vårt mål med Nobe 100 är att skapa något så snyggt att du helt enkelt inte kan motstå det samtidigt som vi gör skillnad i stadstrafiken genom minskade koldioxidutsläpp. Elbilar har kanske inte alltid setts som en modeaccessoar men varför skall man inte kunna kombinera miljömedvetenhet med stil? Vi vill göra elbilen till den coolaste accessoaren du kan ha, sa Nobe Cars grundare och vd Roman Muljar i fjol.

Nobe 100

Den ursprungliga kampanjen att få in pengar har tydligen inte varit tillräcklig. Nu har man påbörjat en ny crowdfundingkampanj för att inbringa 100 000 dollar, cirka 936 000 kronor, vilket är tänkt att hjälpa till att få igång produktionen och ”göra visionen till verklighet”. Nobe Cars kallar det för att fortsätta sitt krig mot bensinbilen.

Nobe 100

I samband med nya kampanjen går det även att förbeställa den elektriska bilen med tre hjul med plats för tre åkande inklusive förare. Två varianter finns att välja mellan – Nobe 100 och Nobe 100GT. Förstnämnda har ett 21 kWh-batteri som sägs räcka till 22 mils körning medan sistnämnda har 25 kWh som räcker till 26 mil. Som extrautrustning finns ett portabelt batteri som ger ytterligare fem mils räckvidd. Då når 100GT-modellen, som även har avtagbart panoramaglastak, totalt 31 mil.

Nobe 100

Instegsmodellen har två hjulmonterade (främre) elmotorer på 73 hästkrafter och 825 newtonmeter som tillåter 110 km/h i toppfart. Toppmodellen har 98 hästkrafter och 1 050 newtonmeter samt förhöjd toppfart till 130 km/h. Denna extravaganta modell gör 0-100 km/h på 5,9 sekunder.

Drivlinan är konstruerad för att vara uppgraderingsbar för att förlänga bilens livslängd. I och med den beskrivningen lär det handla om hårdvara, inte bara mjukvara. Exakt vad det innebär återstår att se i en eventuell framtid.

Nobe 100 Gekko-funktion vertikal parkering

Med Nobe 100 erbjuds man fler parkeringsmöjligheter än normalt.

Förutom att ha en integrerad espressomaskin ska Nobe 100 kunna parkera vertikalt. Japp, du läste rätt. Nobe Cars presenterar något de kallar för Gekko-funktion. Men en anordning ska bilen kunna parkeras på till exempel en husvägg för att inte ta upp onödig plats på marken.

31 000 euro kostar Nobe 100 exklusive skatter och leveranskostnader. I Sverige motsvarar det, inklusive moms, 407 500 kronor, exklusive leveransavgift. Nobe 100GT kostar 40 000 euro exklusive skatter och avgifter vilket skulle betyda ett svenskt pris på 525 900 kronor plus avgifter. Väldigt mycket för en så pass liten bil.
De första tio exemplaren som går via crowdfundingkampanjen är dock rabatterade. 29 000 dollar pratas det om vilket i så fall motsvarar 271 400 kronor plus eventuell moms.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer