USA:s president hotar med 25-procentiga biltullar om inte Storbritannien, Frankrike och Tyskland anklagar Iran för att ha brutit kärnvapenavtalet från 2015. Resultatet kan bli ett fördömande av Iran från FN och på sikt även från Ryssland.

Bilar är politik. Det har vi fått ett bevis på ytterligare en gång. När USA:s president Donald Trump letar efter vapen att ta till mot Iran har han hittat bilbranschen. För att sätta press på Storbritannien, Tyskland och Frankrike hotar Trump med tullar på bilar som importeras från de tre länderna till USA. Därmed skulle en bil som skeppas från till exempel Tyskland bli 25 procent dyrare att köpa i USA.

Trump anser att Iran brutit mot det kärnvapenavtal som träffades mellan Iran, USA, Ryssland och flera länder i Europa 2015. Trump klev under uppmärksammade former av avtalet redan för två år sedan, 2018, och har sedan dess kämpat för att få andra länder att följa efter. När Trump hoppade av anklagade han Iran för att ha brutit avtalet.

Hotet om biltullar är det senaste i en rad olika hot och löften som Trump spelat ut för att få fler att hävda att det är Iran som brutit avtalet.
Det är Washington Post som avslöjar det nya hotet från Trump och även om Vita Huset inte kommenterat uppgifterna ser de ut att ha fått snabb effekt.
Tyskland, Storbritannien och Frankrike påstås redan ha använt några klausuler i avtalet för att påtala att Iran gjort fel. Det ses som ett första steg till att hävda att Iran brutit avtalet. Även Ryssland har använt klausuler i avtalet för att påpeka brister.
Om de här länderna gemensamt hävdar att Iran brutit avtalet kan resultatet bli sanktioner från FN mot Iran.

Donald Trump har tidigare använt hot om biltullar för att skapa en bättre handelsbalans mellan USA och Europa. Men det här är första gången han använder biltullarna för att försöka få länder i Europa att byta strategi på sin utrikespolitik.
Iran har hela tiden hävdat att de inte använder sitt kärnfysikprogram för att bygga vapen.

Donald Trump har nyligen skrivit på en första del i ett nytt handelsavtal med Kina som bland annat omfattar hur teknik och patent ska skyddas.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer