I fredags togs beslutet; tyska städer får omgående börja förbjuda äldre dieselbilar för att på så vis förbättra luftkvaliteten.

I februari öppnades möjligheten för tyska städer att förbjuda dieselbilar. I fredags beslutade landets högsta förvaltningsdomstol att ett förbud mot äldre dieselbilar får tillämpas med omedelbar verkan. Anledningen till beslutet är att EU-kommissionen riktat kritik mot Tyskland sedan landet flertalet gånger misslyckats med att förbättra luftkvaliteten i städerna. I fjol rapporterades att 70 tyska städer låg över EU:s gränsnivåer för kväveoxider och dieselbilarna anses vara en stor orsak till att målen inte nås. Av Tysklands 15 miljoner dieselbilar sägs endast 2,7 miljoner vara av senaste Euro 6-klassning.

Foto: Elec_trick0

Förbudet kommer sannolikt att gälla alla dieselbilar äldre än Euro 6, en klassificering som trädde i kraft i september 2014.

Exakt hur ett förbud kommer att se ut återstår att se. Det har tidigare talats om att invånare samt lokal kommersiell trafik ska undantas för att inte sätta en hel stad ur spel. I detta fall har Euro 5 nämnts som en godkänd klassificering parallellt med Euro 6.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer