BMW är USA:s största bilexportör

Trodde du att GM eller Ford var den tillverkare som exporterade flest bilar från USA. Då trodde du fel – största exportören är nämligen inte från Detroit utan baserad i Spartanburg, South Carolina. Det är ingen mindre än BMW.

Det är kanske lätt att tro att General Motors, Ford eller Chrysler är den största exportören av bilar från USA. Men även om General Motors tillhör världens största bilföretag, och har stor produktion inom landet i USA, så går väldigt mycket till den inhemska marknaden. Titeln som USA:s största bilexportör tar i stället BMW hand om.

BMW:s fabrik i Spartanburg, South Carolina, exporterar till och med mer än alla tre Detroitföretagen tillsammans, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. I år fyller fabriken jämnt 20 år, och tillverkar modellerna X3, X4, X5 och X6. Hela 70 procent av produktionen går på export ut från USA. Platsen för fabriken valdes också medvetet för att vara nära hamn och fraktfartygförbindelser, främst till Europa och Tyskland.

I dag tillverkar BMW runt 300 000 bilar i fabriken, men ska över en tvåårsperiod öka denna siffra till 450 000 bilar – bland annat genom att lansera en ny storsuv, X7.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer