V70 måste bli bättre än S80

V70 måste bli bättre än S80

  På plats i Genève kändes nya Volvo V70 betydligt exklusivare än sin föregångare. Yttre design och linjer kändes mer Mercedes och BMW än någonsin tidigare. Den ser helt enkelt dyr ut, en kvalitet som V70 inte kunnat visa upp tidigare. En kvalitet som är minst lika viktig som den riktiga kvaliteten i jakten på premiumkunderna.

Bakom ratten, i passagerarstolen och i baksätet följer den lyxiga, dyra känslan med. Material, utformning och känslan är betydligt bättre än tidigare. V70 behöver inte skämmas för sig i tyskbilsjämförelsen. Hur den sedan står sig i ett avslöjande test längre fram i sommar får vi se. Början lovar dock gott.

Men apropå början så utgår jag från, tar för givet att V70 får en bättre produktionsstart än syskonet den delar många komponenter med, S80. Om du undrat varför du sett relativt få S80 rullande på gatorna och en med Volvo räknat trög försäljningsstart så beror det till stor del på tillverkningen.

Bekymren kring S80 har varit många i Torslandafabriken på Hisingen. Produktionstakten har varit pinsamt långsam och stressen har varit påtaglig hos Volvoledningen. Visserligen är S80 en viktig bil för Volvo men inte alls av samma kassaflödesdignitet som V70. Eller som en Volvochef uttryckte sig när jag tog upp ämnet:

– Får vi samma problem med V70 som med S80 är det riktigt illa.

Tur, eller smart planering, då att mycket av komponenterna i S80 är desamma som i V70. Volvochefen förklarade att de flesta problemen redan borde vara avhjälpta med erfarenheterna man samlat på sig från S80-produktionen.

Som vanligt är det vi svenskar som kommer att bli största V70-land i Europa. Med etanolmotorn på 145 hästkrafter har nya V70 förutsättningarna att bli samma storsäljare som tidigare generation.

Personligen blev jag ändå mest imponerad av nya Ford Mondeo. Byggd på samma plattform som V70 lovar den hög säkerhet samtidigt som Ford själva säger att den är betydligt roligare att köra än tidigare Mondeo. Ett mycket gott betyg, om det stämmer. 

Jag ser med stor spänning fram emot ett test mot VW Passat, jag tror det kommer att bli en stentufft jämförelse. Vem som vinner är högst osäkert men för oss konsumenter innebär det att det finns fler riktigt bra alternativ i prisklassen under nya V70.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!