Vad är BD-dubbdäck?

Jag hittar dubbdäck med samma namn men det ena har tilläggsbokstäverna BD, vad betyder det? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Hej! Jag letar dubbdäck på internet och ser att många återförsäljare har två olika sorter Continental IceContact till olika priser.
Den ena kallas ”Conti IceContact” och den andra ”Ice Contact BD”. Det finns även en återförsäljare som kallar den ”DOT10”. Vad är skillnaden?
Sedan har jag ytterligare en fråga: Jag har en V70N -06 med dimensionerna 195/65 R15 91V (sommar). IceContact hittar jag endast med de sista siffrorna ”95T XL”. Går det lika bra att köra med dem?

/Adam

Svar:
Hej Adam. När det gäller ContiIceContact så står BD-märkningen för Brilliant Plus-stud, vilket alltså är Continentals namn på den dubb de använder i däcken. När däcket lanserades (2010) så hade det inte BD-märkningen och jag är osäker på exakt när det infördes. Om det innebär någon praktisk skillnad ska jag låta vara osagt. Däcket har alltid, sedan första testet det var med i hos oss, presterat mycket bra.
När det gäller belastningsindex så händer det att tillverkare tar bort vissa alternativ när det kommer till vinterdäck. I ditt fall är det inga problem att använda ett 95-klassat däck. Det däcket ska klara en högre viktbelastning per däck än vad som krävs för bilen. Att gå åt andra hållet, det vill säga under 91, blir däremot fel.

Visa kommentarer