090617-våtgreppet-däck

Vad händer med våtgreppet?

Linus Pröjtz svarar:

Vad händer med våtgreppet?

Jag har följt era däcktester under en längre tid och undrar varför så kallade miljödäck (lättrullande) har så mycket sämre våtgrepp än ”normala” däck?

Med tanke på att skillnaderna är så stora som de är måste det handla om större saker än bara små detaljer.

 

Tord Lindgren, Linköping

När det gäller våtgrepp så gör slitbanan den stora arbetsinsatsen för att behålla greppet – gummiblandningen och mönstrets utformning fäller avgörandet.

Ett lättrullande däck är i runda slängar 10-15 procent lättare än ett vanligt däck, men stommen (däcksidan) måste fortfarande vara lika stark. Detta har i vissa fall gjort att däcken känns hårda att åka på och däcket småstudsar i sidled när greppet går förlorat.

För det andra så är mönstret annorlunda utformat med en hårdare gummiblandning.

Mönsterklackarna sitter tätare och har inte lika mycket skärningar, så kallade sajpningar, som kan ta tag i underlaget och på så sätt generera grepp.

Därför blir trygghetskänslan sämre, för däcket blir aldrig lika exakt i sina reaktioner som ett däck byggt med säkerheten i fokus.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!