I annonssamarbete med CARFAX

Om du eller någon i din närhet varit inblandad i en bilolycka vet du säkert att man ofta känner stor oro och frustration. Man tvingas ta itu med konsekvenserna efter en olycka – krångliga processer som både kan ta tid och ork. Detta är du inte ensam om och CARFAX kommer i denna artikel tipsa dig som på något sätt involveras i en bilolycka om vad som ska göras.

På olycksplatsen

Direkt efter att en bilolycka inträffat är det en hel del adrenalin involverat hos alla parter. Börja med att ge dig själv en stund att ta in vad som hänt. Säkerställ att du och dina medresenärer mår bra innan ni stiger ut ur bilen. Skulle olyckan ha inträffat på en trafikerad väg är det mycket viktigt att ni är försiktiga när ni beger er ut på gatan. Är någon skadad måste polis och ambulans  kontaktas omgående på SOS alarmnummer 112.

När det konstaterats att alla är oskadda eller de som skadats har tagits om hand ska du utbyta kontaktinformation med de andra förarna som varit inblandade i olyckan. Följande uppgifter ska inkluderas:

– Körkort
Skriv ned för- och efternamn, adress, körkortnummer, telefonnummer och e-mailadress.

– Försäkringskort
Skriv ned namnet på försäkringsbolaget, registreringsnummer på bilen samt chassinumret.

– Foto
Ta bilder på din bil, de andra inblandade bilarna, samtliga registreringsnummer samt bilder på olycksplatsen.

Det förekommer tyvärr att inblandade i olyckan, framförallt de som bär skuld till att olyckan skedde, kör iväg utan att utbyta kontaktuppgifter. Om du ser att någon inblandad part kör från platsen, försök att skriva ner registreringsnumret. Om du inte hinner skriva ned numret blir det svårt att identifiera personen. I en situation där du ska få skadestånd är det mycket viktigt att inblandade parter är identifierade.

Att involvera polisen
Något många inte vet är att man inte är tvungen att informera polisen efter att en olycka skett. När det gäller mindre olyckor där ingen kommer till skada kan det hända att polisen inte har tid att komma till platsen. Om polisen inte kommer till platsen ska du vända dig till en polisstation och rapportera olyckan vilket du kan behöva som underlag om du ska kräva skadestånd.

Att bogsera bilen
I fall där det rör sig om allvarligare olyckor kan inblandade bilar behöva bogseras ifrån olycksplatsen. Polisen samarbetar med vissa bogseringsföretag och kan ofta hjälpa till med att tillkalla en bogseringsbil. Vissa väljer att själva kontakta ett bogseringsföretag som samarbetar med försäkringsbolaget. Detta är någonting du kan diskutera med polisen på plats efter att olyckan skett. Fördelen med att själv välja ut ett företag är att det kan bli billigare och lättare för dig att hämta upp bilen.

Vittnen
Man ska vara medveten om att vittnesmål kan förändras efter att man lämnar olycksplatsen. Någon som på plats erkänner sig skyldig kan dagen därpå hävda motsatsen. Det bästa sättet för dig att försäkra dig om att vittnesmålen inte förändras, utöver att rapportera olyckan, är att skaffa vittnesmål från folk som sett olyckan inträffa. Försök att skriva ned kontaktuppgifter ifall det i framtiden skulle behövas att vittnena styrker ditt skadeståndskrav.

Osäker på om någon sett den inträffade olyckan? Tänk efter igen. Kan det finnas övervakningskameror i området? Många parkeringsplatser och företag har övervakningskameror igång dygnet runt. Skriv ned datum och tid för när olyckan inträffade ifall du skulle behöva få tillgång till material ifrån någon övervakningskamera. I de flesta fall behöver du polisens hjälp för att få tillgång till materialet.

Att kräva skadestånd
Bekänn dig aldrig som skyldig till en bilolycka. Ge objektiv och ärlig information till försäkringsbolaget och låt dessa avgöra vem som är skyldig.

Om det rör sig om en olycka där bara din bil är inblandad, till exempel om du kör på en trottoarkant eller skrapar bilen när du parkerar, kan du skicka in ditt skadeståndskrav till försäkringsbolaget. Om det rör sig om olyckor där bara din bil tagit skada och ingen annan egendom behöver repareras kan du välja att inte skicka in ett krav.

Om det rör sig om en olycka där flera personer är involverade i olyckan och du tror att det är ditt fel kan du:

1. Välja att vänta och se om de andra involverade parterna väljer att kräva skadestånd. Om det bara rör sig om små skador och du har tur kan de välja att inte kräva skadestånd. I fall där involverade parter väljer att kräva skadestånd kan det ta ett par veckor innan du får reda på det.

2. Välja att kontakta ditt försäkringsbolag och beskriva händelseförloppet. Om det visar sig att du är skyldig kommer du att behöva betala din självrisk varpå försäkringsbolaget kommer att hjälpa sig vidare.

Om någon av de inblandade parterna är skyldiga har du två alternativ:

1. Du kan välja att kräva skadeståndet genom den andra personens försäkringsbolag. Fördelen är att du inte ska behöva betala något själv för till exempel reparationer och lånebilskostnader. Nackdelen är att det kan ta ett bra tag då ditt skadeståndskrav måste gå igenom av försäkringsbolaget. Eftersom du inte nödvändigtvis har några tidigare kopplingar till bolaget kan det vara svårt att skynda på processen.

2. Du kan välja att kräva skadeståndet genom ditt eget försäkringsbolag, även fastän du inte är skyldig. Efter att du betalat självrisken kommer ditt försäkringsbolag att hjälpa dig vidare. Fördelen är att denna lösningen är enkel och gör att du sparar tid. Nackdelen är att du måste betala självrisken.

Ha tålamod. Även fastän du är snabb med att kontakta ditt försäkringsbolag kan det ta några dagar innan du får svar och kan kräva ditt skadestånd.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer