Vägarna börjar kännas trygga

Vägarna börjar kännas trygga

  Nytt år betyder att det gamla året summeras och en herrans massa listor sammanställs. Här i Teknikens Värld får ni i detta nummer en genomgång av försäljningen av fjolårets bilar. Dessutom testar vi Sveriges tio mest sålda bilar.

Nyligen släpptes också siffror på hur laglydiga vi svenskar har blivit på vägarna den senaste tiden. Under året som gick avslutades arbetet med att ställa i ordning samtliga 700 kameraskåp runt om på våra vägar. Samtidigt gjorde höstens fördubbling av bötesbeloppet sitt till. När Vägverket summerar 2006 ur fartdårarnas synvinkel är det positiva siffror som vi får se. Antalet körkortsindragningar för hastighetsöverträdelser minskade med nästan 20 procent jämfört med 2005 och stannade på 15 094.

Som om det inte är nog, Vägverket avslöjar samtidigt att hastigheterna på de 200 mil av vägarna som övervakas med kameraskåpen – populärt kallat ”livräddarna” – har sjunkit. Vägarna, där vi bilister tidigare gasade lite extra och låg runt tio km/h över hastighetsgränsen, rapporterar nu ett snitt några kilometer under vad som står på skyltarna. Imponerande.

Visst, självklart trampar vi väl alla lite skenheligt på bromsen när vi närmar oss ett skåp för att sedan kanske öka takten en aning. Men då har vi ju i alla fall sänkt farten en aning.

Nu vill i alla fall Vägverket placera ut ytterligare flera hundra kameror runt om på våra vägar. Och trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall ser detta bara som ett litet steg. 

– Det finns pengar och ledig kapacitet hos polisen att hantera överträdelserna, säger han.

Och så drar han paralleller till trafiksituationen i Holland. Där – i det lilla landet som mest är känt för tulpaner, träskor och som hemland för Volvobastarden 343 – har polisen upprättat omkring 10 000 kameror. Och det leder till att ungefär 40 procent av fortkörarna åker fast varje år. 

Nu är jag kanske inte riktigt med på det resonemanget, men det känns onekligen lite tryggare när man ger sig ut på vägarna.

Tryggare känns det också att polisen i fjol gjorde en halv miljon fler utandningsprov än året innan och omvandlat räknar man att den insatsen räddat 15-20 människoliv. Totalt genomfördes 2 255 203 alkoholutandningsprov under året – det högsta antalet prov svensk polis någonsin gjort. Det resulterade i att 27 500 påverkade förare stoppades, också det är en ökning mot år 2005.

Och vi kan glädjande rapportera att det inte blir någon minskning av utandningsproven under 2007, speciellt inte med den starten som polisen fick. Vid ett av alla våra populära test vinkades hela karavanen med testförare in vid kanten, blåste och fick grönt ljus.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!