V70 måste bli bättre än S80

Vägverkets moment 22

  Säga vad man vill om vägsträckan Arlanda–Stockholm. Men efter en fyra månaders vistelse i varma Florida så tedde sig de jord-snö-sörjiga gärdena som flankerar vägen i februari inte helt aptitretande. Efter en lång, sömnfylld flight var jag tvungen att nypa mig i armen vid åsynen av omgivningarna. Hade jag landat i den skitigaste delen av Ryssland och var i själva verket på väg in mot centrala delarna av Kiev? 

Tyvärr inte, visade det sig när alla informationstexter i taxibilen var på svenska. Så ser  Mälardalen ut i februari månad, tänk vad snabbt man förtränger. Efter ytterligare några veckor i Sverige har jag acklimatiserat mig till den kalla väderleken, dubbdäcken och faktumet att jag inte får svänga höger i korsningar när det är rött. 

Nästan fyra månader i USA sätter såklart sina spår. Företeelser, faktum och liknande jag aldrig skulle ha uppmärksammat annars har bubblat upp till ytan:

1. Bigger is still better. 

De otaliga BMW 7-serie, Mercedes S-klass och A8 jag såg i USA skiljde sig alla, nästan alla, på ett tydligt sätt mot Europasålda bilar. Alla dessa lyxskepp är nämligen lang-versioner i USA. I Europa köper vi den vanliga karosslängden eftersom bilarna är stora nog så det räcker ändå. I USA däremot behövs de tiotalet extra centimeterna för att magen ska få plats. Någon annan förklaring kan inte spåras eftersom bilar av normallängd finns att välja på i bilhallarna.

2. Bra tänkt Vägverket, riktigt bra…

Ni som inte firat nyår i New Orleans borde omedelbart boka flyg till nästa årsskifte. Vilken stad, vilken stämning! Trots Katrinas skrämmande effekter. När nyårsfiranden blir riktigt roliga, sena och något blöta kan man tydligen vakna upp utan både visakort och körkort, som vid närmare rannsakning senast sågs på en jazzbar när det skulle betalas. Visakort spärrar man lätt, inga problem. Ett snabbt samtal till Vägverket och visst, inga problem. De fixar en utskrift som på engelska förklarar att undertecknad har svenskt körkort. ”Bra, faxa då till detta nummer…”, säger jag. Men blir avbruten av den vänliga Vägverketkvinnan ”Nej, vi faxar inte till utlandet”, säger hon. Underbart. Vägverket, att ni kan fixa ett intyg om körkort för utlandssvenskar. Mindre bra att ni inte kan skicka intyget till personerna som behöver det, skärpning!

3. Miljöansvar 

Förutom Kalifornien och ytterligare en handfull delstater så är miljömedvetandet pinsamt lågt hos gemene amerikan. Och eftersom de är så många som 300 miljoner så får det effekter för oss alla. Pant på flaskor, sopsortering och återvinning är fortfarande exotiska ord i även bildade amerikaners öron. Man tröttnar snabbt på att människor du gillar och som verkar mer än normalbegåvade inte tar något som helst miljöansvar.

Känns insnöat (bokstavligen), inskränkt och tråkigt att säga följande ord, ändå gäller de fortfarande. Borta bra men hemma bäst.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!