Finländska Valmet tillverkar redan den norska elbilen Think. Men nu har de en egen modell på gång och i Genève visas konceptbilen Eva som utvecklats i samarbete med Fortum och Nokia.

Valmet Automotive och energibolaget Fortum presenterade redan i höstas sitt gemensamma elbilsprojekt och nu får vi veta mer. Projektet går under namnet Eva och en konceptbil ska visas i Genève i början av mars. Eva är en 2+2-sitsig elbil med en räckvidd på 160 kilometer. Mer än så får vi inte veta om själva bilen, vi får vänta till morgonen den 2 mars då Valmet håller sin presskonferens i Genève.

Fortum har bidragit med sitt kunnande för att ta fram infrastruktur för laddning av den lilla stadsbilen. Fortum är i nuläget inblandade i projekt där man bygger laddstationer för elbilar bland annat i Karlstad, Stockholm och finska Esbo. Den finska nationalklenoden Nokia har å sin sida hjälpt till med integrering av kommunikationssystem i bilen.

Valmet har på senare år genomgått en förvandling från att sätta ihop sportbilar till att helt koncentrera sig på elbilar. I fjol startade tillverkningen av den norska elbilen Think City och fabriken i Nystad spottar även ur sig den lyxiga golfbilen Garia. Icke att förglömma är den efterlängtade plug in-hybriden Fisker Karma vars produktion startar senare i år.

Finska Valmet Automotive är på väg att lansera sin första egenutvecklade bil.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer