Var tredje trafikdödad mc-förare utan körkort

En färsk genomgång visar upp skrämmande uppgifter: under förra året saknade nästan var tredje omkommen mc-förare körkort.

Sveriges Radio Ekots Jönköpings-avdelning har med hjälp av Trafikverket tagit fram siffror över antalet döda motorcyklister i trafiken sedan 2005 och hur stor andel av dessa som saknade körkort.
Sammanställningen visar att 308 mc-förare omkommit i trafiken sedan 2005 och att 79 av dessa, mer än en fjärdedel, var körkortslösa.
Tittar man enbart på förra årets siffror saknade nästan en tredjedel, 30 procent, av de omkomna körkort.
Enligt Trafikverket rör det sig till viss del om mc-förare som har blivit av med körkortet men betydligt vanligare är att de körkortslösa aldrig haft mc-kort över huvud taget.

Bengt Svensson som arbetar med trafikfrågor på Rikspolisstyrelsen tror att det kanske handlar om ekonomi. Att många provar motorcykelkörning först, innan de tar körkort och därmed saknar rutin helt.
Han tror inte att fler poliskontroller längs vägarna är lösningen på problemet eftersom många mc-förare inte stoppar för kontroller utan drar ifrån polisen vilket kan leda till förödande biljakter. Han vill hellre se kontroller när motorcyklarna står stilla.
– Vi måste gå runt och titta på motorcyklarna, är de schyssta, ägs de av dem som kör? Vi måste vara mer aktiva, då blir det jobbigare för dem som inte följer bestämmelserna, säger Bengt Svensson säger han till Sveriges Radio Ekot.

Även en andel av antalet omkomna bilister i trafiken saknar körkort, men inte alls i samma omfattning som bland motorcyklisterna.

Andel omkomna mc-förare som saknade körkort

  • 2005: 17 procent
  • 2006: 19 procent
  • 2007: 39 procent
  • 2008: 25 procent
  • 2009: 16 procent
  • 2010: 31 procent
  • 2011: 30 procent
  • Totalt 2005-2011: 26 procent

I siffrorna ovan ingår inte omkomna på fyrhjulingar.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer