Varför är skyltarna olika? Del 2

De två varningsskyltarna för vildsvin orsakar fortsatt förbryllelse. Teknikens Världs trafikexpert Ruben Börjesson rycker ut en andra gång för att förtydliga vad som verkligen gäller.  

Mitt expertsvar angående grisskyltar har väckt mycket debatt på vår hemsida så jag känner mig manad att förklara ytterligare.

Vi har lagstiftning och där finns vägmärken också. Lagstiftningen släpar ibland och kan till och med vara otydlig. Då får man via rättsfall se hur domstolarna dömt och det kan göra en klokare. Finns det inga rättsfall får erfarenhet och sunt förnuft gälla tills vidare.

I det här fallet släpar lagstiftningen. Det är bara den snabba grisen som finns med i vägmärkesförordningen, när den lugnare kommer med vet jag inte.

Skulle man då följa lagstiftningen exakt så är det bara varning för gris från ena hållet. Så kan det väl inte vara? Några rättsfall finns inte. Då är det sunt förnuft och erfarenhet som gäller. Ska vi vidare mot Nollvisionen så måste väghållaren vara tydligare än lagstiftaren tänkt sig från början och det är man i det här fallet.

Enligt mina efterforskningar har grisolyckorna minskat på det här vägavsnittet. Däremot blev en katt ihjälkörd alldeles i närheten.

(Hur Ruben fick tag i sin ”mössa” är fortfarande en väl dold hemlighet.)  


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer