Världens äldsta orenoverade Mini under klubban

Det är 53 år sedan den lämnade fabriksportarna i Longbridge. Nu går den under klubban på auktion, där den förväntas gå för motsvarande 160 000 kronor.

För ett otränat öga kan den se ut som vilken gammal rostig hundkoja som helst. Men det är mer än så, för bilen som nu går under klubban på Bonhams auktioner i England är faktiskt den första kända Minin, som ännu är orestaurerad.

Bilen, som är en Austin Mini Se7en Deluxe, ska ha rullat ut ur fabriksportarna i Longbridge i Birmingham i maj 1959, och har de senaste 26 åren ägts av en herre vid namn David Gallimore. Han har låtit den stå i ett garage i Chichester, England, och bilen har fortfarande bara rullat omkring 5 000 mil.

Auktionen där bilen nu ska gå under klubban, hålls den 30 april i Hendon, utanför London. Bland de potentiella köparna finns entusiaster, både av de som vill behålla det rostiga ursprungsskicket och sådana som vill renovera upp bilen till sin forna glans. Enligt uppskattningar från auktionsföretaget Bonhams ska värdet bilen inbringar vara omkring 15 000 brittiska pund, motsvarande ca 160 000 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer