Tillverkaren Zenos hade som mål att bygga världens bästa sportbil. Nu går de i konkurs och köps upp av AC Cars.

Minns du Zenos som vi skrev om för ett par år sedan? En tillverkare som hade som vision att tillverka världens bästa sportbil. Drömmare har ju kommit och gått, så också i detta fall. Firman var konkurshotad men har nu köpts upp av AC Cars. Jo, du läste rätt, den legendariska brittiska biltillverkaren lever än även om de nu är baserad i Tyskland.

Zenos grundades av Mark Edwards och Ansar Ali som tidigare jobbat för Caterham och Lotus. De var även involverade i Caterhams Formel 1-stall där Marcus Ericsson körde under debutåret 2014.

Zenos hann bygga över hundra exemplar av modellen E10 med en prislapp på 25 000 pund (omkring 276 000 kronor). En primitiv bil i huvudsak byggd på Fordkomponenter men med ett eget utvecklat chassi. Motorn var på två liter och gav 200 hästkrafter vilket gav en tid 0-100 km/h på 4,5 sekunder.

Anledningen till konkursen var höga tillverkningskostnader och inställda beställningar. AC Cars sägs fortsätta tillverkningen av E10 men det är osäkert om den kommer ske i de befintliga lokalerna i Norfolk.

Gick du igång på det där med AC Cars så ska du springa till affären den 13 april. Då kommer nummer 5/2017 ut av vår systertidning Klassiska Bilar där vår Linus Pröjtz kör en AC Ace Bristol, föregångaren till ikonen AC Cobra.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer