Bilister kör fortare när vägen kantas av öppna landskap. Men vi trivs bättre och kör dessutom säkrare när åkrar och ängar svischar förbi. Det visar en undersökning vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Enligt en studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) kör vi säkrare i öppna landskap. Forskare har med en körsimulator låtit testa hur ett antal bilister reagerar på olika omgivningar. Försökspersonerna fick köra en sträcka genom tre olika landskapstyper: åker, skog och blandad terräng. Förarna fick sedan svara på frågor om hur de upplevde den körda sträckan.

Resultatet av studien visar att man påverkas påtagligt av den miljö man kör i. Förarna upplevde att de körde fortare i det öppna landskapet, vilket också överensstämde med deras hastighet i simulatorn. De uppgav också att de kände sig lugnare, samtidigt som det visade sig att de höll större avstånd i sidled till mötande bilar.

– Det finns undersökningar som faktiskt visar att det sker färre olyckor i öppen terräng. Det kan nog i hög grad bero på en lugnare sinnesstämning. Vid körning i skog upplevs skogskanten som otäck och då kör man längre ut på vägen, vilket ökar riskerna vid möte, säger Hans Antonsson vid VTI till TT.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer