På östfronten mycket nytt. Eller två nya bilmodeller från en ny bilnation i alla fall. Till Paris kommer vietnamesiska Vinfast med en sedan och en suv som ska gå på export.

Japan, Sydkorea och nu ansluter Vietnam som asiatisk biltillverkare med global export på menyn. Den 2 oktober, under höstens bilsalong i Paris, ska man visa upp sina två första modeller, en suv och en sedan.

Bilarna följer filosofin ”Vietnamese – Style – Safety – Creativity – Pioneering” och formen är framtagen tillsammans med italienska Pininfarina. Sedanens långa huv och axelavstånd samt klassiska profil med markerad baklucka ska föra tankarna till premiumsegmentet medan suvens former är tuffare och ska utstråla sportighet.

Bilarna från Vinfast, som märket heter, kännetecknas av ett kromat V i grillen och på baken. Fram kantas de av en kromad list som löper upp till smala LED-strålkastare.

Vinfast 2019

Sedanen är stor som en Audi A6 och vill andas premium.

Att bilen är ritad av Pininfarina är bara halva sanningen. Vinfast höll en omröstning där 62 000 vietnameser deltog. De hade 20 skisser från fyra olika designhus att välja på och föll för den presenterad av Italdesign som kom att vidareutvecklas av Pininfarina.

Under skalet ska det enligt förtaget finnas ”tysk teknik” utan att specificera den närmare. Vid utvecklandet av tekniken ska dock både Magna International och AVL vara inblandade, båda har verksamhet i Österrike. Storleksmässigt ska bilmodellerna hör hemma i samma klass som Audi A6 och BMW X5.

Vinfast 2019

Kromat V fram och bak – V för Vinfast och Vietnam.

Vinfast är den första vietnamesiska biltillverkaren som deltar i en internationell bilsalong. Bilarna ska introduceras på hemmamarknaden i september 2019. Därpå ska de även gå på export. 2025 siktar Vinfast på att ha en årsproduktion av 500 000 fordon.

Vinfast utvecklar även andra fordon som eldrivna skotrar, citybilar och bussar och har i dag samarbete med bland annat BMW, Bosch, General Motors, LG och Siemens.

Vinfast ingår i Vingroup, landets största privata koncern som sysslar med allt från fastigheter, detaljhandel, utbildning, läkemedel, restauranger och nöjesparker.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer