Viper läggs ned – även dess fabrik

När modellen Viper går ur tiden nästa månad går även dess fabrik samma öde till mötes.

Att modellen Viper, som sålts som såväl Dodge, Chrysler som SRT, går i graven är redan klart. Vi har tidigare skrivit att det sista exemplaret av bilen kommer att tillverkas den 31 augusti i år. Det är inte hela sanningen då hela Conner Avenue-fabriken i Detroit slår igen. Fabriken, som ligger på Conner Street (!) har 80 anställda, alla erbjuds nu platser på andra FCA-fabriker i regionen.

Viper i Teknikens Värld

Viper Teknikens Värld test

I nummer 6/1993 provkörde vi modellen första gången och när det var dags för test i nummer 17/1994 slog den rekord med sina 5,1 sekunder 0-100 km/h. 1996 kom modellen som coupé.

Viper byggdes från oktober 1992 i New Mack-fabriken men produktionen flyttades 1996 till Conner Street. Här har koncernen även byggt modellen Prowler. Fabriksbyggnaden öppnade dock redan 1966 men av Champion för tillverkning av tändstift.

Viper monterades ursprungligen bara i fabriken, alla delar tillverkades på annat håll, men från och med 2001 byggde man även motorerna själva. 1997 arbetade 248 personer på fabriken som har en yta på 36 418 kvadratmeter. Det året tillverkades det 13 Vipers och 20 Prowlers per dag.

I klippet nedan ses fabriken i produktion 2015.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer