Volkswagen avtäcker elektrisk Beach Buggy i Genève

Nu får vi se första skisserna på den moderna ”Sandloppan”, en elektrisk Beach Buggy baserad på Volkswagens MEB-plattform.

Ett av världens mest populära hobbyfordon är på väg tillbaka i ny tappning. Förr handlade det oftast om ett kortat Volkswagen Typ 1-chassi (Bubblan) som täcktes av en ”gladlynt” glasfiberkaross utan tak och dörrar. Konceptet kom från Meyers Manx i Kalifornien på 1960-talet men fanns även i ett otal andra utföranden, inte sällan hemmabyggen. Vi talar förstås om Beach Buggy, eller Dune Buggy som den också kallades och som i Sverige fick namnet Sandloppan.

Volkswagen ska på bilsalongen i Genève den 5 mars avtäcka en helelektrisk Beach Buggy som vi i dag får se första skisserna på. Modellen, som tydligt följer originalkonceptet men i grövre format och med sannolikt bättre krockskydd, baseras på Volkswagens MEB-plattform (Modularer Elektrobaukasten) som också är grunden till en stor del av koncernens övriga elbilar som snart är på väg ut på marknaden. Med nya Beach Buggy vill Volkswagen visa hur flexibel och variationsrik plattformen kan vara.

Volkswagen Beach Buggy Concept illustration 2019

− En Beach Buggy är mer än en bil, det är en livsstil på fyra hjul. Nya eldrivna konceptbilen visar hur en modern tolkning av en klassiker kan se ut och vilka känslomässiga band som elektrisk rörlighet kan skapa, säger Volkswagens designchef Klaus Bischoff.

Det är en konceptbil som kommer att avtäckas. Om elmotorn är placerad bak (svansmotor), som den luftkylda och fyrcylindriga boxermotorn i originalet en gång var, återstår att se. Det blir även spännande att höra om modellen tar sig från konceptfas till produktion, i så fall lär det bli i någon form av begränsad upplaga.

För några år sedan släppte Volkswagen en Beetle Dune, den var dock långt ifrån en strikt arvtagare till Beach Buggy.

Beach Buggy

Foto: Brian Snelson

Originalet ser man inte längre speciellt ofta på vägarna, men under 1970- och 1980-talen dök Beach Buggy i olika färger upp titt som tätt under sommarhalvåret.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer