Trots att dagens version av Volkswagen Beetle lanserades för tre år sedan har det hittills inte funnits någon renodlad tävlingsversion. Det blir det nu ändring på – här är Volkswagen Beetle GRC, som gör premiär i rallycross nu i helgen.

Volkswagen Beetle i dagens tappning har hittills inte gjort sig känd som en tävlingsbil. Förra generationen fanns mellan 2001 och 2003 i vingförsedda värstingversionen RSi, som kördes till viss del i tävlingssammanhnag, men även fanns i begränsad upplaga om 250 exemplar för gatan. Nya modellen, som kom 2011, har dock inte funnits i någon tävlingsversion – tills nu.

När Beetle RSi anno 2001 hade 224 hästkrafter under huven, har dagens värsting, kallad GRC, mer än det dubbla – 544 hästkrafter! (När bilen första gången visades, i Chicago i februari i år, sades den dock få 560 hästkrafter.) I dagsläget är det dock inte någon gatversion det handlar om, GRC är gjord exklusivt för tävlingsbruk. Och tävlingsbruk främst i rallycross, enligt Global Rallycross-reglementet (därav GRC-tillägget).

Volswagen Beetle GRC

Källan till de 544 hästkrafterna är en 1,6-litersmotor med turbomatning, och bilen väger in på under 1 300 kg (reglerna säger minst 1 210 kg). Sprinten till 100 km/h avverkas på strax över två sekunder. Tävlingspremiären sker, just i skrivande stund, i rallycrosstävlingen i Washington DC, USA, med teamet Andretti Autosport.

volkswagen-beetle-grc-1

Visa kommentarer
NUVARANDE Volkswagen Beetle GRC – tävlingsversionen
NÄSTA Provkörning av Mini Cooper