Nej, denna gång handlar det inte om kamremmen, däremot svångremmen. Nya VW-chefen flaggar för nedskärningar och indragna projekt för att frigöra pengar till efterdyningarna efter dieselgate.

Tidigare i dag höll Volkswagen nya vd Matthias Müller tal inför omkring 20 000 anställda i hall 11 i Wolfsburg-fabriken. Där pratade han om den tuffa tid som väntar efter att manipulationen med dieselmotorer blivit allmänt känd, och han bad om de anställdas förståelse för konsekvenserna.

Några av konsekvenserna som berördes var olika nedskärningar, inte på personalstyrkan (även om det sannolikt också lär ske) men däremot på olika mer eller mindre icke nödvändiga projekt. Även de anställdas bonusar kan komma att påverkas.

Han erkände också att de 61 miljarder kronor som företaget avsatt för att täcka upp efter skandalen inte kommer att räcka. Därför behöver man sänka kostnaderna på andra håll. Enbart bötesbeloppen kan landa på uppemot hundratals miljarder kronor och enligt Credit Suisse analytiker kan dieselgate kosta dem så mycket som 731 miljarder kronor.

En detalj var han extra tydlig med i sitt tal, att Volkswagen kommer att övervinna krisen de just nu befinner sig i, mycket tack vare företagets duktiga team av anställda.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer