I en amerikansk domstol i fredags dömdes Volkswagen för fusk med utsläpp till ett bötesbelopp som motsvarar nästan 39 miljarder kronor.

Dieselgate är långt ifrån över för Volkswagen, inte minst i USA där olika processer pågår på flera håll. I en federal domstol i fredags dömdes Volkswagen till böter och straffavgifter som motsvarar 38,6 miljarder kronor för illegal import av 590 000 bilar med för höga utsläpp. Utöver bötesbeloppen åläggs Volkswagen till fullständigt samarbete med federala och delstatliga myndigheter samt att de ska övervakas av ett oberoende organ under tre år. Ansvarig för övervakningen ska Larry Thompson, tidigare en del av George W Bushs administration, vara. Vidare ska Volkswagen också genom olika villkor säkerställa att de följer lagar och regler i framtiden.

Den ansvariga federala domaren, Sean Cox, kallar Volkswagens fusk för ett avsiktligt och omfattande bedrägeri som han hoppas att amerikanska justitiedepartementet och – framför allt – tyska regeringen ska fortsätta att utreda för att kunna åtala de ansvariga.

Domare Sean Cox sa också att Volkswagens ledning, ”de som har höga löner och stora bonusar”, inte kommer att lida tillräckligt utan i stället är det de vanliga enskilda arbetarna som skadas genom att förlora stora summor pengar bland annat genom uteblivna bonusar som i stället måste gå till böter.

I början av mars ansågs Volkswagen i USA skyldiga till tre olika brott; konspiration, hindrande av rättvisa och införande av importerade varor i USA under falska grunder. Enligt amerikanska regeringen riskerar Volkswagen därmed bötesbelopp på mellan 153 och 305 miljarder kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer