Så var det dags igen för Volkswagen Golf – den sjätte i turordningen – att komma i ny förpackning. Större, säkrare, med mer komfort och bättre miljöval står på agendan. Hur mycket bättre har Volkswagens nya världsbil egentligen blivit?

Finslipning. Det är det första som slår en när man ser nya Golf. Ett otränat öga kan säkert missa nyheten, men bilintresserade noterar den nya breda fronten som gör att bilen ser lite svulstigare och mer kraftfull ut. Trenden med att slopa gummilist längs dörrarna introducerade BMW-designers i början av 2000-talet och otyget har fått full spridning i samtliga storlekssegment. Krockas det mindre nu än förr?

Annars är det mesta sig likt. Ett stort VW-märke i fronten, rejäla strålkastare, välavvägd sidoprofil och den karakteristiska breda c-stolpen som avslutas med stora baklyktor som ser ut att vara hämtade från suv-storebrodern VW Touareg. Faktiskt är dörrbladen desamma som hos utgående Golf men nya dörrhandtag, pressveck och slopandet av gummilisten gör sitt för att höja utseendet.
Vad och hur mycket är nytt på sjätte generationen jämfört med den nuvarande? Volkswagens svar är svävande. Läser man databladet förstår man att mycket är samma, men VW hävdar officiellt att bilen är så pass ny att det berättigar ett generationsskifte. Även om det mest rätta hade varit Golf ”fem och en halv”.

Även interiört känns nya Golf igen. Men bättre materialval, mer omsorg i detaljerna och förbättrad ergonomi är genomgående grepp. Vissa lösningar känns igen från de båda nyintroducerade sportiga modellerna Scirocco och Passat CC.
Placeringen för elfönsterhissar och dito backspeglar sitter ergonomiskt bättre för vänsterarmen, ventilationsvreden är tydliga, samtidigt snitsiga i utformningen. Premium-känslan är stor i knappar och vred men farthållarfunktionen är densamma, pillrig och svårtydd jämfört med flera konkurrenter. 
Motormässigt finns det en mängd maskiner att välja mellan. Två tvåliters TDI-dieselmotorer med olika effektuttag – 110 respektive 140 hästkrafter. Minsta dieseln blir miljögodkänd, med utsläppsnivå på 119 gram CO2 per körd kilometer.
Ett annat grönt alternativ blir 1,6 Multifuel, anpassad för E85-bränsle med 102 hästkrafter. Svenska Volkswagen räknar med att detta blir volymmodellen i Sverige. Inte alls lika trevlig motorkaraktär som de turboladdade TSI-maskinerna, men miljöprioritering har fortfarande sitt pris. Var så säker på att de gröna bilarna så småningom också blir skojiga att köra.
På bensinsidan noteras 1,4 TSI på 122 eller 160 hästkrafter beroende på om motorn har singelturbo eller kombination av kompressor och turbo.
Till sommaren väntar Golf Bluemotion, en energioptimerad version med 1,6-liters fyrcylindrig diesel på 105 hästkrafter. Förbrukningen för Bluemotion vid blandad körning beräknas till 0,38 liter per mil, koldioxidutsläppet endast 99 gram per kilometer. Toyota Prius har som jämförelse 0,43 l/mil och CO2-utsläpp på 104 gram/km. 

Vår grå provbil har 1,4 TSI med den mindre effekten 122 hästkrafter kopplad till den nyutvecklade sjuväxlade DSG-dubbelkopplingslådan.
Kraften finns alltid till hands och de semi-automatiska växlingarna sker med fin precision, drivlinan känns väl kalibrerad till nya Golf. Mer kraft än så här behövs inte. Maximalt vridmoment, 200 Newtonmeter, levereras strax över tomgång, från 1 500 r/min, och skjutsar iväg Golf genom de sju växlingsstegen på ett imponerade vis.

Vägarna på Island är kalasfina. Som svarta ormar ringlar de sig genom månliknande landskap. Långa svepande kurvor ersätts ideligen av knixiga böjar som lika snart blir till kilometerlånga rakor. Golf ställer inte till några som helst problem. Styrningen är bra ställd – inte för snabb, inte heller för slö. Sittställningen passar de flesta kroppshyddor och de nya mer aerodynamiskt utformade backspeglarna ger även bra sikt.
Bottenkraften gör att man sällan behöver nyttja plattan-i-mattan-strategin, vilket minskar bränsleförbrukningen. Vid blandad körning ska TSI 122 bara dra 0,60 l/mil, samtidigt som databladet säger 0–100 km/h på 9,5 sekunder och toppfart på 200 km/h.
Volkswagenteknikerna på plats på Island hävdar att de yttersta ansträngningarna lagts på förbättrad bränsleekonomi och ökad komfort. Två bra ingredienser när det gäller en modern bil, folkhemsbilar i synnerhet.

Tyvärr har inte baksätet ägnats någon omsorg, här är det fortfarande aningen för trångt om det sitter fullvuxna i framsätet. Det märks att VW Golf inte är någon helt ny konstruktion utan en ”carry over”-modell.
Idén att inte börja med ett helt vitt papper när nya sjätte generationens Golf skulle tas fram känns ändå rätt. Varför kosta på onödiga investeringspengar när grundkonceptet är bra? Att behålla vitala grundpelare hos en konstruktion kapar kostnader och att Volkswagen verkar prioritera ny drivlineteknik före tekniska landvinningar för sakens skull verkar vettigt. Särskilt nu när världens konjunkturskurvor pekar nedåt och dess penningmarknader uppträder minst sagt svajigt.

I skrivande stund är priserna för Sverige inte klara, men räkna med ett påslag på cirka 5 000-8 000 kronor beroende på modell jämfört med nuvarande generation Golf.
Det innebär att du har en fullt fungerande miljövänlig mindre familjebil i form av 1,6 Multifuel för runt 165 000 kronor. Ett bra pris för en sjätte Golf-runda. 

Volkswagen Golf vs Audi A3: Hole-in two

Komfortuppdateringar och kvalitetsförbättringar gör att rivaliteten inom VW/Audi-sfären tätnar. Nu är det bara bilarnas imagevärde som skiljer. Och priset förstås!

Audi A3 baseras på samma tekniska bottenplatta – på Volkswagen-språk kallad P35 – som nya VW Golf. Komfortmässigt är Golf att föredra, särskilt eftersom det på vår lånade Audi A3 1,6 sitter rejäla sportsulor som letar upp varje lavakorn och skickar signalerna vidare i den känsliga och mycket välkalibrerade styrningen.

Skärpan i chassit är något vassare, sittställningen kan anpassas aningen mer för aktiv körställning. Det märks att Audi fortfarande vill stå för det sportiga, även om nya Golf bara är slaget efter. Föraren i Volkswagen har nästan lika roligt.

Motormässigt kan Audiköparen välja från i princip samma motorpalett som Golf och under lanseringsåret kommer Volkswagen att komma med ännu fler alternativ för att matcha ytterligare. Hittills är 1,6 e (102 hk), 1,4 TSI (125 hk) 1,9 TDI e (105 hk) och 2,0 TDI (140 hk) tillgängliga hos båda bilarna.

Interiört märks det att Volkswagenfolket har skjutit in extra premiumserum hos Golf. Även om A3 ansiktslyftes i våras når Audi inte upp till samma kvalitetskänsla som VW Golf – imponerande arbete utfört av konstruktörer, inköpare och leverantörer. Den som vill ha samma taktila feeling och utmärkta funktion som exempelvis storebrodern Audi A4 får ge sig till tåls till 2010/11, då nya A3 kommer.

Räkna med ett prispåslag för A3 på 20 000–30 000 kronor jämfört med Golf. Imagen och de olika yttre och inre skillnaderna skiljer förstås, men när det kommer till teknik, säkerhet, komfort och kvalitet är bilarna i princip identiska. Hårklyveri krävs för att skilja dem åt. 
Vi har svårt att förstå den köpare som vill betala merpriset för Audi A3 jämfört med nya VW Golf, som verkar har läst sin läxa utomordentligt väl till slutexamen.

Volkswagen Golf vs Toyota Auris: Världsherravälde

Golf har gett namn åt en hel storleksklass, men Toyota har skuggat och ibland haft ledningen med sin Corolla. Senaste Toyota-klasskonkurrenten heter Auris. Vad har den att sätta emot Golf?

Maktkampen mellan Volkswagen och Toyota när det gäller att erbjuda bästa, och mesta, bil i större småbilsklassen har varit i gång i 20–30 år. Golf fick sitt försprång på 1970-talet men i mitten kom Toyota Corolla i nytt fräscht utförande som skrämde hickan ur folket i Wolfsburg som fortare än kvickt skred till ritdatorerna och överträffade med nästa Golfgeneration. Så håller det på.

Nya Auris följer upp Corolla-traditionen men tillför en extra dimension genom att erbjuda massor av mer utrymme. Det Peugeot 307/308-inspirerade byggkonceptet med halvhög kaross ger bra med huvud- och benplats. Tyvärr verkar de japanska teknikerna inte förstå att man ska ha plats för underkropp i framsätet. Den ormliknande mittkonsolen formligen vräker sig fram mellan framstolarna och tar effektivt bort extra utrymme, synd.

Växelspaken hos Auris sitter mycket lätt till hands i ratthöjd. Den silvriga högglansiga platsen på instrumentbrädan står i bjärt kontrast till Volkswagens mer sobra stil, helt klart klasskillnad när det kommer till kvalitet och sinnesuttryck bilarna emellan. Men Toyota kniper poäng med alla sina förvaringsfack, dubbla handskfack är utmärkt.
På vägen är det VW Golf som tar hem spelet. Styrning, motor och uppträdande är i en dimension för sig. Toyota är inte dålig, men det är tydligt att Auris inte försöker sätta någon ny standard vad gäller chassiegenskaper såsom Volkswagen. Båda bilarna är lätta att ratta, men i staden vinner Auris med bättre sikt och en enkelhet i styrning/växellåda som tilltalar när det inte ska gasas fullt. Kanske ett val för den mogna köparen som lekt av sig ute på vägarna?

Toyotamotorn 1,6 VVT-i är på papperet starkare än VW:s TSI 122, men tack vare turbosnurra finns det mer bottenkraft och Golfmotorn känns ett nummer större. Den femväxlade Toyotalådan är lätt att sköta, men vissa förare tycker Auris styrning är väl elservoassisterad. Andra uppskattar lättheten i mekaniken.
Valet mellan VW Golf och Toyota Auris är en fråga om vad man föredrar, Volkswagens lite übermässiga von oben-stil (vem hade trott det när modellen debuterade 1974?) ställs mot mer chosefria Toyota.

Toyota Auris 1,6 VVT-i

Pris
171 800 kr.


Motor
Bensin, tvärställd rak 4-cyl, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,2. Borrning/slag 80,5/78,5 mm, cylindervolym 1 598 cm3. Max effekt 124 hk (91 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 157 Nm vid 5 200 r/min.


Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda eller MMT automat.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädrar och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och undre L-formad länkarm, bak torsionsaxel.


Styrning
Kuggstång, elektrisk servo. Vändcirkel 11 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system med EBD, BA, VSC och TRC.


Hjul
Fälg 6 tum, däck 205/55 R16.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 260, längd 422, bredd 176, höjd 152, spårvidd f/b 153/153. Tjänstevikt 1 360, maxlast 390, max släpvikt 1 300. Tank 55 liter.


Fartresurser*
Toppfart 190 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,4 s.
Förbrukning/miljö* Stad 0,90, blandad 0,71, landsväg 0,59 l/mil, CO2 166 g/km.


Skatt
1 350 kronor per år.


*Enligt tillverkaren

Volkswagen Golf 1,4 TSI

Pris
Cirka 175 000 kronor.


Motor
Bensin, tvärställd 4-cyl rak, två överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 76,5/75,6, cylindervolym 1 390 cm3. Max effekt 122 hk (90 kW) vid 5 000 r/min, max vridmoment 200 Nm vid 1 500-4 000 r/min.


Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda eller 7-växlad dubbelkopplingslåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben (MacPherson), bak multilänkaxel.


Styrning
Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,0 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.


Hjul
Fälg 6,5 tum, däck 205/55 R16.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 258, längd 420, bredd 178, höjd 148, spårvidd f/b 154/151. Tjänstevikt 1 370, maxlast 480 kg, max släpvikt 1 300. Tank 55 liter.


Fartresurser*
Toppfart 200 km/h.
 Acceleration 0-100 km/h 9,5 s.


Bränsleförbrukning/miljö*
Stad 0,77, landsväg 0,50, blandad körning 0,60 l/mil. CO2 139 g/km.


Skatt
945 kronor per år


*Enligt tillverkaren

Audi A3 1,6

Pris
190 300 kr.


Motor
Bensin, tvärställd rak 4-cyl med en överliggande kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Kompression 10,3:1. Borrning/slag 81,0/77,4 mm, volym 1 595 cm3. Max effekt 102 hk (85 kW) vid 5 600 r/min. Max vridmoment 148 Nm vid 3 800 r/min.


Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädrar fram och bak. Fram fjäderben med triangelstag, bak multilänksaxel.


Styrning
Kuggstång med servo. Vändcirkel 10,7 m.


Bromsar
Skivbromsar fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.


Hjul och däck
Fälg 6,5 tum stål. Däck 205/55 R16.


Mått och vikt (cm/kg)
Axelavstånd 258, längd 422, bredd 177, höjd 142, spårvidd fram/bak 153/152. Tjänstevikt 1 360, 
maxlast 405. Släpvikt 1 400. Tank 55 l.


Fartresurser*
Toppfart 185 km/h. Acceleration 0–100 km/h 12,1 s.


Förbrukning/miljö*
Stad 0,95, landsväg 0,54, blandad körning 0,69 l/mil. CO2 164 g/km.


Skatt
1 320 kronor per år.

Visa kommentarer