Volkswagen kapar 30 000 jobb

Volkswagen har i en presskonferens på förmiddagen idag presenterat en sparplan. De årliga kostnaderna ska sänkas med 36 miljarder kronor, och 30 000 jobb i och utanför Tyskland försvinner. Samtidigt planeras stora satsningar på ny teknik.

Sparplanen är en del i biltillverkarens omställning till elektriska och självkörande bilar. Fram till år 2020 ska motsvarande 36 miljarder kronor sparas, och 30 000 jobb kommer att försvinna. 23 000 tyska anställda kommer att drabbas. Samtidigt väntas investeringar i ny teknik skapa 9 000 nya jobb.

Volkswagen, som fortfarande är påverkade av efterverkningarna av utsläppsskandalen, vill förnya sitt kärnmärke och satsa på utveckling av eldrivna och självkörande bilar.
– Det här är ett stort steg framåt. Alla tillverkare måste anpassa sig efter de kommande förändringarna i bilindustrin, säger Volkswagens varumärkeschef Herbert Diess till Bloomberg.

Volkswagens fackförbund står bakom sparpaketet, som bara gäller fabriker som tillverkar fordon av märket Volkswagen. Andra märken inom koncernen kommer inte bli påverkade av sparpaketet. Målet med åtgärderna är att rörelsemarginalen ska öka från två till fyra procent till år 2020.

Volkswagenkoncernen har totalt 610 000 anställda över hela världen, som tillverkar bilar av en lång rad olika märken. Efter utsläppsskandalen har koncernen har gått med på att betala en förlikning på 15 miljarder dollar till amerikanska myndigheter och bilägare.

Volkswagens aktie i Frankfurt steg med 0,6 procent under förmiddagen idag, och reducerar fallet efter skandalens utbrott i september förra året till 27 procent.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer