Det går sådär för Toyota just nu, inte bara har man blivit omkörd av Nissan som största märke i Europa, nu har även Volkswagen gått om – och blivit störst i världen.

Under första halvåret i år var Volkswagenkoncernen världens största biltillverkare, rapporterar nyhetsbyrån AP. Under årets första sex månader sjönk nämligen tidigare ettan Toyotas globala försäljning med 1,5 procent gentemot samma period förra året, till en totalsiffra på 5,02 miljoner bilar. Under samma period sålde Volkswagen 5,04 miljoner bilar, vilket alltså gör den tyska jätten störst i världen.

För Volkswagens del är det framförallt Europa och Nordamerika som visat starka försäljningssiffror, medan kinesiska marknaden visat en nedgång. Just i Europa har den japanske konkurrenten haft det lite tuffare, vi kunde så sent som i förra veckan berätta att Toyota blivit omkörda av Nissan som bästa japanska märke i Europa.

Det återstår ännu att se vem som kniper platsen som störst i världen sett över helåret i år. Förra året sålde Toyota 10,23 miljoner bilar, Volkswagen 10,14 miljoner och, tidigare ohotade ettan, General Motors endast 9,92 miljoner bilar.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer