Volkswagen och Porsche bildar koncern

Den första augusti blir Porsches biltillverkning en del av Volkswagen-gruppen efter att Porsche och Volkswagen kommit överens om att bilda bilkoncern tillsammans, två år tidigare än planerat.

Volkswagen AG och Porsche SE kommer från och med den 1 augusti i år bilda bilkoncern och blir därmed en av världens största biljättar.

Affären gör att Porsches fordonsverksamhet helt kommer att ingå i Volkswagen-gruppen, i stället för att som nu ägas av ett holdingbolag som i sin tur delas 50,1 procent/49,9 procent mellan Porsche SE och Volkswagen AG. Som ersättning får Porsche motsvarande 38,6 miljarder kronor och en stamaktie i Volkswagen för Porsches andel av holdingbolaget.

– Porsches unika varumärke blir nu en integrerad del av Volkswagen-gruppen. Det är bra för Volkswagen, bra för Porsche och bra för Tyskland som industrination, säger Volkswagens koncernchef Martin Winterkorn i ett pressmeddelande.

Affären följer det övergripande avtal som skrevs under 2009. Volkswagen och Porsche räknar på att den tidigarelagda sammanslagningen kommer ge synergieffekter som ska spara uppåt 320 miljoner euro för de båda företagen.

Hur ägarförhållanden såg ut före respektive efter sammanslagningen ser du i bildgalleriet nedan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer