Ett nytt europeiskt konsortium har bildats för att främja forskningen kring och utvecklingen av batterier. Bakom bildandet står svenska Northvolt och tyska Volkswagen-koncernen.

Det händer mycket inom batteribranschen, framför allt nu när antalet elektrifierade bilar börjar ta fart. Det handlar inte bara om tillverkning i så hög takt som möjligt, det gäller för branschen att hitta nya och smidiga vägar för att kunna leverera produkter som det ställs allt större krav på. Områden som är viktiga att fokusera på rör allt från utvinningen av råmaterialen och framställningen av battericellerna till återvinningen av dem. Men det gäller samtidigt att ha någon form av gemensam strategi och det är här ett helt nybildat konsortium kommer in i bilden.

För att samla kunskap inom forskning och utveckling under ett tak har det europeiska batterikonsortiet European Battery Union, EBU, bildats. Sammanslutningen utgörs av europeiska företag och institut som ska ledas av svenska batteritillverkaren Northvolt och tyska fordonsgiganten Volkswagen AG.

Konsortiets avsikt beskrivs som ”deltagande i finansiering av forskning, utveckling och industriell implementering av batteriteknik” för att skapa ett så brett kunskapsområde genom hela kedjan som möjligt.

Konsortiet består av samarbetspartners från sju EU-länder som ska forska inom råmaterialproduktion, cellteknik, cellproduktionsprocesser och återvinning, men även koncentrera sig på att hitta utvecklings- och konstruktionsmetoder som tillåter hållbar, miljövänlig och konkurrenskraftig tillverkning av battericeller inom den europeiska unionen. Alla parter kommer sedan att få ta del av resultaten.

I dag står Asien för en väldigt stor del av världens batteriproduktion och så kommer det att förbli enligt vissa branschanalytiker. Asien anses nämligen vara så pass långt framme i bland annat produktionsprocesserna att det inte går att komma ikapp. Men med bildandet av EBU kan fördelningen möjligtvis jämna ut sig.

I takt med att konsortiets forskningsaktiviteter, som påbörjas under 2020, avancerar ska parterna inom det öka sina investeringar, parallellt med det ekonomiska stöd som kan erhållas från tyska staten.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer