Volkswagen-triumf i Svenska Rallyt

Sébastien Ogier i nya Volkswagen Polo WRC R dominerade det svenska VM-rallyt och segrade med stor marginal över sin landsman Sébastien Loeb i en Citroën DS3.

Det var egentligen aldrig något snack om saken, Sébastien Ogier hade taktpinnen i sin hand. Volkswagen har varit försiktiga i förhandssnacket om årets säsong men Teknikens Värld flaggade i nummer 4/2013 om att den första segern kanske skulle komma redan i Svenska Rallyt. Och som den gjorde det.

I mål var Ogier över 40 sekunder före Loeb och vann även den sista ”Power Stage” i Torsby vilket gav ytterligare tre VM-poäng. Då Sébastien Loeb bara kör två VM-tävlingar till i år framstår Sébastien Ogier nu som den självklare VM-favoriten, tre år för tidigt enligt tidsplanen från Volkswagen.

Norrmannen Mads Östberg tog sista prispallsplatsen i sin Ford Fiesta före fjolårssegraren Jari-Matti Latvala som inte hade samma speed i sin Volkswagen som teamkamraten Ogier.

Ingen svensk, förutom Östbergs co-driver Jonas Andersson, bland de tio bästa.
Pontus Tidemand gjorde dock en strålande körning inledningsvis. Låg så högt upp som fyra i en privatanmäld Ford Fiesta WRC och imponerade på alla inklusive stallchefen i Ford-teamet, Malcolm Wilson.
Tyvärr började motorn ta in vatten på lördagens första sträcka och Pontus Tidemand tvingades bryta. Det hade gått att fortsätta men motorn skulle inte kunna ge full effekt och risken för större skador var överhängande så teamet valde att bryta.
Men Pontus Tidemand hade då redan visat vad han kan och Sveriges framtidshopp nummer ett i rally kommer med stor säkerhet att finnas med i fler WRC-tävlingar under året.

Som vanligt mycket folk i de värmländska, och norska, rallyskogarna med en massiv bevakning i media genom SVT Play. Svenska Rallyt håller ställningarna som ett av landets största idrottsarrangemang.

Pontus Tidemand
Pontus Tidemand i sin privatanmälda Ford Fiesta WRC. Foto: Andre Lavadinho


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer