Den fabrik som Volkswagen planerar att uppföra i Turkiet lever i ovisshet. Beslutet om fabrikens eventuella existens skjuts på framtiden på grund av Turkiets militäroffensiv i Syrien.

Turkiets president Erdogans beslut om en offensiv mot Syrien kan få allvarliga konsekvenser på många olika plan, även inom industriella satsningar. För ett par veckor sedan skrev vi om att Volkswagen planerar att bygga en ny fabrik i turkiska Manisa där modellerna Passat och Skoda Superb är tänkta att skruvas ihop med start 2022. Fabriken skulle skapa tusentals nya arbetstillfällen för regionen. Ett dotterbolag hade redan bildats och det pågick slutförhandlingar.

Men i och med militäroffensiven har Volkswagen börjat vackla i fråga om fabriken. Det senaste är att det slutgiltiga beslutet om fabriken har skjutits på framtiden.

– Vi övervakar noga nuvarande situation och ser med oro på den aktuella utvecklingen, säger en talesperson till Reuters.

Den nya fabriken planerades från början att placeras i antingen Bulgarien eller i Turkiet. Enligt uppgifter ska valet av Turkiet ha påverkats att landet Qatar som är en av Volkswagen-koncernens storägare.
Volkswagen själva kallade valet av Turkiet för positivt sett till områdets makroekonomiska förhållanden och närheten till tillväxtmarknader.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer