Volkswagen räknar med att vara världens största biltillverkare om åtta år. Då ska Toyota vara nedputtade från tronen och VW ska sälja tio miljoner bilar per år.

Enligt Volkswagens uppdaterade affärsplan Strategi 2018 kommer den tyska jätten att växa ordentligt under de närmast kommande åren. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att VW räknar med att kunna öka koncernens försäljning med 60 procent och samtidigt öka lönsamheten. Målet är att passera Toyota som i dagsläget är världens största biltillverkare.

VW tror att de kommer att kunna sälja inte mindre än tio miljoner bilar år 2018. Som jämförelse kan det sägas att VW sålde 6,3 miljoner bilar i fjol, vilket var en ökning med 1,1 procent mot föregående år. Samtidigt som försäljningen ökar ska även lönsamheten förbättras. På medellång sikt är målet att vinstmarginalen för bilverksamheten ska ligga på minst fem procent. Senast 2018 ska dock lönsamheten vara över åtta procent. I början av förra året lyckades VW bara uppnå en vinstmarginal på 1,6 procent.

Tyskarna ser ut att ha fått en bra start i sin jakt på Toyotas förstaplats. Toyotas försäljning backade med 13 procent under 2009 och den dåliga trenden har fortsatt in på det nya året. Toyota tappade 16 procent av sin USA-försäljning i januari jämfört med samma månad i fjol. Den negativa uppmärksamheten kring de rekordstora återkallningarna och produktionsstopp av åtta modeller fick Toyotas januariförsäljning att sjunka till en nivå som inte har setts sedan 1998.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer