Världens biltillverkare måste anpassa sina modeller till den nya körcykeln Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure, något som innebär stora omställningar, inte minst för Volkswagen.

Volkswagen måste stänga ned produktionen vid fabriken i Wolfsburg där bland annat modellerna Golf, Tiguan och Touran tillverkas. Anledningen är den nya WLTP-standarden som träder i kraft den 1 september 2018 och som bilmodellerna måste typgodkännas enligt.

Volkswagens nya vd Herbert Diess säger att de efter semestrarna endast kommer att tillverka bilar som uppfyller de nya standarderna.
Han nämner också att omställningen är en enorm utmaning för koncernen och att för enbart Volkswagen-varumärket rör det sig om över 200 modeller som måste testas och typgodkännas enligt WLTP-standarden. Till skillnad mot tidigare NEDC-standarden är nya WLTP-testproceduren mycket mer komplex och kräver tre till fyra gånger längre tid att genomföra. Testriggarna sägs gå i princip dygnet runt för att man ska kunna hinna med alla godkännanden som väntas påverka produktionen fram till och med september månads slut.

Volkswagens fackliga representant är inte nöjd med att produktionen tvingas pausa, men säger samtidigt att det inte ska påverka de anställda inkomstmässigt.

– Det är inte kollegornas fel att företaget har byggt för få testriggar genom åren och därför inte kan hantera de plötsliga volymerna, säger Bernd Osterloh.

Visa kommentarer