Sex meter lång, badrum med dusch och toalett, samt kök. Här är Volkswagens stora campingbuss Grand California.

Drygt ett år har gått sedan Volkswagen visade upp konceptbilen California XXL, och i början av juli kunde vi visa skisserna på tyskarnas nya campare. Nu har VW dragit skynket av sin sex meter långa bjässe – och dess slutgiltiga namn. Volkswagen Grand California är det som gäller hädanefter.

Grand California bygger på samma plattform som skåpbilen Crafter och mäter 598,6 centimeter på längden. Därmed är den lite mer än en meter längre än lillebror California som baseras på Transporter T6.

Volkswagen grand california 2018 003 5b6c1b6f51cf6

Invändigt ska takhöjden i Grand California vara så väl tilltagen att vuxna ska kunna stå upp, och camparen har sovplatser för upp till fyra personer. Dubbelsäng är standard, men våningssäng för barnen är tillval.

Badrummet mäter 84×80 centimeter och har allt från toalett samt utfällbart handfat till lampor som tänder sig automatiskt när någon går in genom badrumsdörren.

Köket inkluderar kyl och frys (på sammanlagt  70 liter), gasspis, diskho och diverse förvaringslådor. Sitter ner gör man antingen på soffan med plats för två eller i sätena längst fram som kan snurra runt.

Volkswagen grand california 2018 005 5b6c1b7312b97

Bland övriga detaljer som ska förnöja camoingsemestern kan nämnas myggnät, elektriskt fotsteg nedanför skjutdörren samt glastak över sovavdelningen längst bak.
Takmonterad luftkonditionering, solpaneler på taket samt stereoanläggning som går att styra trådlöst via bluetooth är tillval.

Några motorer och priser är inte presenterade ännu. Den offentliga debuten för Grand California blir på Caravan Salon i Düsseldorf, världens största mässa för husbilar och husvagnar, i slutet på augusti.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer