Volvo-ägaren ville köpa in sig i BMW

Geely-chefen Li Shufu köpte nyligen in sig i Daimler, men det var tydligen BMW han vände sig till först.

Geely-chefen fick till sist som han ville. I slutet av förra månaden rapporterade vi att han, då det betecknades som en privat investering, köpt 9,69 procent av aktierna i fordonskoncernen Daimler som äger bland annat Mercedes. Men Daimler var tydligen inte den enda koncernen han var intresserad av. I somras rapporterade vi att en kinesisk biltillverkare var intresserad av att köpa Fiat Chrysler Automobiles (FCA). I dag har det kommit fram att det den kinesiska biltillverkaren var Geely.

Men det är inte allt. Geely och Li Shufu, som de senaste åren köpt flera varumärken och då framför allt biltillverkare, var sugna på BMW. Enligt uppgifter i tyska Der Spiegel hade Li Shufu lagt fram ett affärsförslag till BMW. Genom att låta honom köpa in sig i BMW skulle han underlätta för BMW att få tillgång till en kinesiska marknaden. I gengäld skulle Geely få ta del av BMW:s kunskapsvinningar inom det elektriska området. BMW ratade dock Li Shufus erbjudande som alltså i stället blev Daimlers största ägare.

Li Shufus investering i Daimler är inte helt smärtfri. Både inom Volvo och Daimler har det uppstått en viss skepticism över affären.

”Helst vill vi ha en win-win-allians. Att ge Volvo och Geely vår Mercedes-teknik är inte win-win”, uttryckte sig en Mercedes-chef, som inte ville gå ut med sitt namn, under bilsalongen i Genève i förra veckan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer