Förra veckan fick vi de första uppgifterna och bilderna på nya XC90, nu kommer ytterligare information om infotainmentsystemet i nya suven.

Likt Tesla har Volvo rensat bort överflödiga knappar och integrerat de flesta funktioner i en stor pekskärm på instrumentbrädan. Enligt Volvo är systemet utformat för att maximera tiden föraren kan hålla blicken på vägen när de gör ändringar i systemet. Något som underlättas tack vare att huvudskärmen samverkar med både head up-display, en display placerad mellan mätartavlorna samt knappar på ratten och röststyrning.

– I takt med att bilarna blir allt mer uppkopplade, och funktionerna och underhållstjänsterna blir allt fler, blir det sätt som föraren interagerar med bilens system allt viktigare. Därför måste tjänsterna erbjudas på ett sätt som inte påverkar säkerheten negativt och som är intuitivt och optimerat för att användas under körning, säger Thomas M. Müller.

Volvo beskriver pekskärmens layout som en stapel av flexibla rutor fördelade med navigation högst upp, media och telefon i mitten och reglage för klimatanläggningen längst ned. När exempelvis telefonen används ökar storleken på den rutan samtidigt som de andra blir mindre, men fortfarande överskådliga. Du ska alltså inte behöva gå till någon hemskärm för att välja en annan funktion. Systemet ska ge användaren tillgång till molnbaserade tjänster för bland annat strömning av musik och navigering, men exakt vilka tjänster detta är nämner inte Volvo då det varierar mellan olika marknader. Vi kan dock anta att exempelvis Spotify blir tillgängligt i Sverige. Utöver detta blir nya XC90 första Volvo-bilen som använder sig av Apple CarPlay som underlättar uppkoppling av Apple-produkter som Ipad, Iphone och Ipod.
https://www.youtube.com/watch?v=-37QEXIpM2M

https://www.youtube.com/watch?v=VJzNMmZzYuI


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer