Volvo C30 först ut i nya Sverigecykeln

Volvo C30 först ut i nya Sverigecykeln

  Smaka på det här. Årgång 60. Den här gången handlar det inte om ett exklusivt vin, inte om en klassisk 1948 Delahaye 135M Cabriolet och inte heller om legendariske sångaren Ozzy Osbourne (som dock fyller 60 år under 2007). Nu pratar vi Teknikens Värld.

Tidningen är nu inne på sitt 60:e år i läsarnas tjänst, men det är en ovanligt livlig och temperamentsfull ”gamling”.

Testverksamheten har alltid varit Teknikens Världs stora signum och varje år har de testade bilarna ökat i antal. Skoda Roomster var bara en av de 102 olika modellerna som granskades in i minsta detalj under året som gått. Och lagom till att vi kastar ut 2006 och vinkar in det nya året inför vi ytterligare ett moment i våra unika biltester, en Sverigeanpassad bränsleförbrukningscykel. Vi har, tillsammans med Lundblad Motor & Service AB i Stockholm, utvecklat denna mätmetod för att kunna presentera rättvisare förbrukningssiffror än vad biltillverkarna visar upp.

Men det har tagit sin lilla tid att få ordning på Sverigecykeln, som vi kallar den. Arbetet inleddes för drygt ett år sedan och planen var att kunna presentera den vid bilsalongen i Stockholm i månadsskiftet mars/april 2006. Så blev det inte riktigt. Men nu, 50 för-tester och några gråa hår senare är det dags.

Sverigecykeln tar tolv och en halv minut och ger en mer rättvis bild än den lågt satta EU-cykeln som de flesta biltillverkare använder sig av. Sverigecykeln består av ett antal accelerationer, retardationer och stillastående pauser som är lika för samtliga testbilar. Utöver detta har varje bil ett individuellt testmoment, och vi vågar lova avslöjande bränsleförbrukningsmätningar under kommande testår.

Vilken bil passar bättre att inleda nya Sverigecykeln med än nya Volvo C30? För precis ett år sedan (1/2006) visade Teknikens Värld de allra första bilderna på nya C30-konceptet. I detta nummer – ett knappt år senare – är det äntligen dags att se vad C30 verkligen går för. Linus Pröjtz har tillsammans med de övriga i testlaget nagelfarit minstingen, som fick gå en tuff match mot nya Mini Cooper och BMW 1-serie.

Frågan om vi precis om ett år kommer att kunna visa upp det första testet av den kommande mini-suven från Volvo – XC60 – låter vi vara osagt. Men vi kan i alla fall i detta nummer visa de första officiella bilderna på bilen med ”hästsvansstolarna” och den iPod-inspirerade inredningen.

Vi lovar i alla fall att den 60:e årgången av Teknikens Värld kommer att vara piggare än någonsin.
Gott nytt 2007!

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!