Volvos fabriker i Sverige har hållit ut längre än de flesta i Europa, men från och med nästa vecka stoppas all produktion tillfälligt i Torslanda, Skövde och Olofström.

Från och med nästa vecka kommer Volvo Cars produktion att stå still. Det meddelar vd Håkan Samuelsson i dag. Volvo har beslutat att stoppa produktionen i alla sina svenska fabriker, det vill säga Torslanda, Skövde och Olofström. Stoppet berör omkring 25 000 anställda.

– Alla som jobbar i produktionen är 100 procent hemförlovade. Produktionen upphör. Alla som jobbar mer indirekt på kontoren kommer få en reducerad arbetstid på 40 procent i första fasen, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Ekot.

Volvo XC90 produktion i Torslanda

Det är paus i bilbyggandet i Volvo Cars fabrik i Torslanda, samt i företagets övriga fabriker.

– De anställda i produktionen kommer att vara hemma på 100 procent under produktionsstoppet. Kontorspersonalen minskar arbetstiden med 70 procent – men får en lönesänkning på 6 procent. I Torslanda, Skövde och Olofström har vi produktionsuppehåll från den 26 mars fram till en 14 april, säger Stefan Elfström, presschef på Volvo Cars.

SUPERLISTA: Så är läget i de europeiska bilfabrikerna

Stoppet gäller även Volvos nya fabrik i Charleston i USA och fabriken i belgiska Gent har varit stängd sedan den 17 mars (fram till 5 april), liksom merparten av Europas bilfabriker. Volvos fyra kinesiska fabriker har varit stängda men är nu öppna igen och är på väg att nå normal produktionstakt.

Bakgrunden till det totala produktionsstoppet i Europa är enligt Håkan Samuelsson minskad efterfrågan, störningar i leveranskedjan men också att man vill minska smittspridningen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer