Volvo-fabriken i kinesiska Chengdu är igång

Efter flera års förberedelser är nu Volvos nya fabrik i kinesiska Chengdu färdig och i dagarna rullade den första tillverkade bilen av bandet – en S60L.

Volvo satsar stort på sin andra hemmamarknad Kina. Antalet modeller som erbjuds där har utökats och på försäljningen syns redan resultat i form av 40 procent fler sålda bilar hittills i år än motsvarande period förra året. Siffrorna är välkomna för Volvo som siktar mot 800 000 sålda bilar världen över årligen inom några år. Extra välkomna är de förmodligen för att väga upp Volvos tapp på den amerikanska marknaden.

Hög prioritet hos Volvo har varit att satsa på egna fabriker för att producera bilar på plats, inte minst de för kinesiska marknaden unika modellerna S60L och S80L med förlängd hjulbas. Sistnämnda har tillverkats i Chongqing-fabriken sedan några år tillbaka och S60L är nu första modell att lämna helt nya fabriken i Chengdu. S60L har ännu inte premiärvisats utan debuten inför publik äger rum på bilsalongen i Guangzhou 21 november.

Volvo har över 2 000 anställda i Kina varav cirka 1 200 av dessa jobbar vid den nya Chengdu-fabriken som har en produktionskapacitet på 120 000 bilar årligen.

En annan ny kinesisk Volvo-fabrik är den i Zhangjiakou som även den startade under hösten. Där tillverkas motorer som sedan levereras till Chengdu-fabriken.

Bilarna som lämnar de kinesiska fabrikerna håller enligt Volvo exakt samma kvalitet som de bilar som lämnar de europeiska fabrikerna. Produktions- och kvalitetsprocesserna i fabrikerna i Kina är nämligen exakta speglingar av de i Europa.

I dagsläget säljer Volvo modellerna C30, C70, som båda är nedlagda här hemma, S60, S80, V40, V60, XC60 och XC90 via 150 återförsäljare på den kinesiska marknaden. De modeller som utgör kärnan i försäljningen är S60, V60 och XC60 medan nyligen introducerade V40 är på väg upp efter ett varmt mottagande.

Volvo S60L produktion i Kina


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer