Volvo fyller 85 år

För 85 år sedan, den 14 april 1927, rullade Volvos första bil ut ur fabriken i Göteborg. Se vårt bildspel med Volvo-vagnar vi minns.

Klockan tio på morgonen den 14 april 1927 körde den första Volvon ut genom fabriksportarna i händerna på försäljningschef Hilmer Johansson. Modellen hette Volvo ÖV4, eller Öppen Vagn 4, och kom att kallas Jakob efter att den första av förseriebilarna blev färdigställd på Jakob-dagen den 25 juli året dessförinnan.

Bakom satsningen stod industriföretaget SKF och som VD för det nystartade dotterbolaget Volvo tillsattes Assar Gabrielsson, som då var försäljningschef på SKF. Bakgrunden i svensk stålindustri reflekteras även i järntecknet i Volvo-logotypen. Lastbilstillverkningen var från början den mest lönsamma delen av verksamheten, men det tippade över till personvagnar i och med lanseringen av folkhemsbilen Volvo PV 444 1947.

På 1970-talet tog man över holländska DAF, vilket ledde till bland andra Volvo 66 och Volvo 340. 1999 sålde Volvokoncernen av Volvo Personvagnar till Ford som i sviterna av finanskrisen sålde Volvo PV vidare till kinesiska Geely 2010.

Om detta och mycket mer kan du läsa i Teknikens Världs specialtidning Stora Guiden om Volvo. Där kan du dessutom läsa om alla bilar i bildspelet nedan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer