Volvo kopplar upp bil mot cykelhjälm

Hälften av alla cyklister som dödas i trafiken i Europa har blivit påkörda av en bil. Den siffran ska nu Volvo försöka minska, genom ett samarbete med cykelhjälmstillverkaren POC och Ericsson.

En av de mest utsatta grupperna i trafiken är cyklister, och av de cyklister som omkommer i trafiken har hälften förolyckats till följd av närkontakt med en bil. Dessutom ökar antalet olyckor i takt med att cyklingen ökar globalt. Olyckorna är för många, anser Volvo, som nu via ett samarbete med Ericsson och hjälmtillverkaren POC har utvecklat en teknik som presenteras på internationella elektronikmässan CES i Las Vegas i januari.

Tekniken bygger på en tvåvägskommunikation mellan bilen och cykelhjälmen, som ger närhetsangivelser och varnar föraren i Volvo-bilen och cyklisten ifall en kollision kan vara i riskzonen. Hos Volvo inkluderas den nya tekniken i City Safety-systemet, och varningen visas genom en head up-display i vindrutan.

För cyklistens del sker kommunikationen genom en smartphone-applikation kallad Strava, tillsammans med en varningslampa på hjälmen.

Tekniken presenteras som ett koncept. När, och hur, tekniken kommer ut på marknaden återstår att se.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer