”Volvo Cars och Geely avser att slå ihop sina förbränningsmotoravdelningar till en fristående verksamhet” står att läsa i ett pressmeddelande i dag.

Kommande generation förbrännings- och hybriddrivlinor är tänkt att utvecklas i ett nytt gemensamt, men fristående, bolag mellan Volvo Cars och Zhejiang Geely Holding Group.
I och med nya bolaget ska Volvo kunna fokusera på elektriska drivlinor fullt ut. Runt 2025 väntas hälften av Volvos försäljning bestå av rena elbilar. Den andra hälften ska utgöras av hybrider med drivlinor från det nya bolaget.

Fördelarna med gemensam utveckling i ett nytt bolag sägs vara mång, inte minst industriellt, operativt och ekonomiskt sett.

De nya förbrännings- och hybriddrivlinorna ska inte bara vara Volvo till gagn utan alla företag i Geely-koncernen; Geely Auto, Proton, Lotus, LEVC och Lynk & Co. Leverans till tredjepartstillverkare ska också vara möjlig.

Montering av Volvo-motor

Det nya bolaget väntas sysselsätta runt 8 000 personer, 3 000 hämtas från Volvo och 5 000 från Geely. Inga uppsägningar sägs vara nödvändiga.

– Hybridbilar måste ha de bästa förbränningsmotorerna. Den nya enheten (nya bolaget, reds anm) kommer att ha de resurser, den kapacitet och den expertis som krävs för att utveckla dessa drivlinor på ett kostnadseffektivt sätt, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

Bolaget, som ännu inte har något officiellt namn, ska nu detaljeras i samråd med fackförbunden innan styrelse och myndigheter kan ge sitt eventuella godkännande.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer